Fantasifull historia med mycket humor

Kultur och Nöje Hemliga lösenord, försvunna ritningar, förvillande förväxlingar och fantasifulla ljudeffekter.
Publicerad 8 mars 2010 • Uppdaterad 13 december 2021

Hemliga lösenord, försvunna ritningar, förvillande förväxlingar och fantasifulla ljudeffekter. På Expressteatern i Malmö spelas just nu mim-deckar-komedihistorien "Kerstin Blixt i hetluften!". Vidisha Mallik och Ed Hamron bildade teatergruppen i Paris 1986 och har sedan dess skapat en rad föreställningar med mim, clown och masker som bas. "Kerstin Blixt i hetluften!" är deras 21:a uppsättning, och väldigt, väldigt rolig. Pjäsen inleds med en lång sekvens där tre svartklädda gestalter glider in och ut ur varandra runt rekvisitan på scenen – som för att sätta tonen för barnen – innan själva historien börjar. Den något excentriska privatdetektiven Blixt (Mallik), givetvis i rock och rutig hatt med förstoringsglas i näven, blir inkallad när ritningarna till professor Ivan Kvarks (Hamron) revolutionerande uppfinning blir stulna, strax före en stor vetenskapstävling. Flyttbara höga kuber agerar scenografi och förvandlar ömsom scenen till något som liknar ett laboratorium på Lunds Tekniska Högskola och ömsom till Kerstin Blixt kontor. Kvark har kommit på hur han ska driva en bilmotor med luft, och när en svartklädd tjuv (Kajsa Englund) ålar sig in på scenen och snappar åt sig pappret med alla formler är katastrofen nära. Laboratoriescenerna är finurligt komiska, medan Blixt frågar ut Kvark leker hon med hans andra uppfinningar och lyckas både sätta i gång den röda antigravitationsbollen och äta av chokladen med den intressanta bieffekten tvivel och osäkerhet… Under tiden försvinner hans assistent Fru Topp (Englund) iväg för att köpa wienerbröd. De medverkande spelar flera olika roller och förvecklingarna är många – frisörer, bagare, tv-reportrar och konkurrerande forskare passerar revy. Dessutom kommer både förminskningsmaskinen och Blixt mystiska rockknapp till användning. Och skådespelarna sliter, så de sliter – vränger in och ut på sig själva och tumlar runt på scenen. Och framför allt Malliks högdragna min är obetalbar… Sjuåringarna bredvid mig skrattar så att bänken hoppar men det finns även gott om blinkningar åt den vuxna publiken – plötsligt svischar en hommage till Hasse&Tages film "Picassos äventyr" förbi. Och miljötemat är tydligt och tacksamt – en bil som går på luft, och dessutom renar luften medan den kör!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.