Fritidsanläggningar ska utredas i vår

Broby –Den stora frågan är vad vi egentligen ska ha för fritid i Östra Göinge kommun, säger Lars-Stellan Jönsson (S).
Publicerad 9 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Bowlinghallen i Knislinge är en av de kommunala lokaler som nu ska inventeras. Foto: Kristina Larsson/Arkiv
Bowlinghallen i Knislinge är en av de kommunala lokaler som nu ska inventeras. Foto: Kristina Larsson/Arkiv

–Den stora frågan är vad vi egentligen ska ha för fritid i Östra Göinge kommun, säger Lars-Stellan Jönsson (S). I slutet av mars får Göinge direkt-chefen Thomas Lagerström i uppdrag av politikerna att se över samtliga kommunala anläggningar. I första hand ska han titta på vilka det är som använder exempelvis sporthallarna, simhallen och bowlinghallen. – Frågan är ju vilka grupper av människor som vi ska tillgodose, säger Lars-Stellan Jönsson, som dock påpekar att det ska finnas något för alla - men kanske inte i varje ort. – Jag tänker mig att man ska kunna hitta någon profil för varje by. Det som redan konstaterats är att samtliga sporthallar är i princip fullbelagda som det är idag. Det gäller även gymnasitiksalarna - och Broby simhall, som sedan årsskiftet även fått ta emot besökare från Knislinge. – Besökarna får idag försöka samsas och dela skåp, säger Mona Cervin som sköter driften, och nu inväntar ett kommunalt beslut om ett inköp av fler omklädningsskåp. I utredningen ingår också att se över vilket utbud som finns i grannkommunerna Kristianstad, Hässleholm och Osby. –Men utgångsläget är inte att vi ska lägga ner något utan att titta på vad som finns, för att kunna utnyttja det bättre, påpekar Lars-Stellan Jönsson. Tjänstemännens utredning ska vara klar i april. Vad som sedan ska ske med materialet är något oklart. –Vi kommer att fortsätta utredningen men jag kan inte säga vad som blir nästa steg. Det man kan konstatera efter det här första steget är om vi har en simhall eller två i kommunen och vilken åldersgrupp som nyttjar lokalerna mest. Tydliga krav har riktats från Glimåkra när det gäller curlingbanan och från Knislinge ifråga om bowlinghallen, där en renovering eller allra helst en utbyggnad anses nödvändig på båda platserna. Eventuella akuta åtgärder hamnar dock inte inom den här utredningen. – Det handlar om att ta fram en mångårig, långsiktig plan för vad som finns och vad vi ska behålla, säger Thomas Lagerström. När det gäller Knislinge simhall, som stått öde och tom i två och en halv månad, finns ännu inga beslut tagna om framtiden. – Som jag ser det finns det två vägar att gå. Antingen tar man med lokalen i den utredning som ska göras eller fattar kommunstyrelsen beslut om att man ska göra si eller så, säger Thomas Lagerström. Lars-Stellan Jönsson vill inte svara på vad han anser om framtiden för bowlinghallen eller en eventuell utbyggnad av curlingbanan, utan nöjer sig med att konstatera att han "noterat åsikterna". – När det gäller bowlingen fick vi ju in drygt 1770 namnunderskrifter för att behålla hallen; sedan kan man ju lägga vilka värderingar man vill i om folk skrivit på en eller två gånger. Men listan finns där och vi vet att folk engagerar sig, säger han.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.