”Hjälp oss att se”

Hässleholm Kampanjen samlar in pengar till arbetet mot våldtäkter som vapen i krig i syfte att förstöra familjer och samhällen.
Hässleholm • Publicerad 9 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Urban Widmark (M) tog emot ögat-nålen av Liselott Bengtsson (tv) och Marianne Littke från Hässleholm Lottakår. Foto: Carl-Johan Bauler
Urban Widmark (M) tog emot ögat-nålen av Liselott Bengtsson (tv) och Marianne Littke från Hässleholm Lottakår. Foto: Carl-Johan Bauler

Kampanjen samlar in pengar till arbetet mot våldtäkter som vapen i krig i syfte att förstöra familjer och samhällen. Systematiska våldtäkter används och har använts i en rad väpnade konflikter världen över. Bland annat under Balkankrigen och i afrikanska länder som Liberia och Demokratiska Republiken Kongo. Vinsten i den pågående kampanjen går till utsatta kvinnor i Demokratiska Republiken Kongo.

På måndagen uppvaktades Urban Widmark (M) kommunstyrelsens ordförande med en nål och informationsmaterial. – Det känns bra att bära nålen och på så vis hjälpa till att uppmärksamma dessa fruktansvärda brott som begås, sa Urban Widmark när han tog emot ögat-nålen.

Symbolen, det seende ögat, ingår i kampanjen "Hjälp oss att se" med tanke att synliggöra och bekämpa sexuella övergrepp mot kvinnor och barn i krigsdrabbade länder. De systematiska våldtäkterna drabbar inte bara kvinnor utan även barn som tvingas bevittna övergreppen eller själva blir utsatta för sexuella övergrepp. Hässleholms Lottakår finns på plats utanför Gallerian nu på lördag för att sälja sin nål och dela ut ut skriften "Hjälp oss att se". Svenska Lottakåren har drivit kampanjen i snart två år och den avslutas för den här gången den 30 april. Hässleholms Lottakår har ett 40-tal medlemmar.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.