Chefers utbildning otillräcklig

Hässleholm Länsstyrelsen påpekade bristerna efter en inspektion i maj 2009.
Hässleholm • Publicerad 10 mars 2010 • Uppdaterad 29 november 2021

Länsstyrelsen påpekade bristerna efter en inspektion i maj 2009. Först nu godkänns kommunens åtgärder, dock med ett påpekande. Kommunen svarade först att cheferna får stöd av andra enhetschefer med erfarenhet och ges möjlighet att konsultera omsorgsförvaltningens psykiatrisamordnare. Länsstyrelsen bedömde åtgärderna som otillräckliga och krävde att berörda chefer skulle få fortlöpande kompetensutveckling. Nu har kommunen meddelat att cheferna i vår ska gå en basutbildning samt erbjudas handledning. Länsstyrelsen kritiserade också kommunen för otillräcklig bemanning i boende och boendestöd. Omsorgsförvaltningen förklarade att boendestöd erbjuds gemensamt till de boende som inte har personalstöd på kvällar och helger. Länsstyrelsen godkände inte heller detta, då personer med psykisk funktionsnedsättning har behov av att möta samma personalgrupp varje dag. Nu ska varje enhet ha sin egen personalgrupp såväl dag som kväll och helg. Stödet till målgruppen har dessutom förstärkts genom en öppen verksamhet som är bemannad dygnet runt. Socialstyrelsen, som har övertagit länsstyrelsens tillsynsansvar, har avslutat ärendet och man förväntar sig att omsorgsnämnden upprättar individuella kompetensutvecklingsplaner med fortsatt utbildning och extra handledning för berörda enhetschefer.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.