La Grande Bébé till Kristianstad

Skåne/Kristianstad Den enorma dockan i plastväv ställdes i höstas ut i Grand Rapids i Michigan, USA.
Publicerad 10 mars 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
I höst ordnas en utställning om Anita Ekberg på Grand.
I höst ordnas en utställning om Anita Ekberg på Grand.

Den enorma dockan i plastväv ställdes i höstas ut i Grand Rapids i Michigan, USA. Den är skapad av Jonathan Haner och Theresa Holmberg i Sibbhult. Nu är det dags att visa jättebabyn i Sverige, och med start den 1 april – lagom till påsk – finns La Grande Bébé på plats framför Stora Kronohuset i Kristianstad. Bakom satsningen står Quality Hotel Grand, som har myntat begreppet Konststaden Kristianstad. En välmatad påskutställning väntar på hotellet, och Rebecca Salomonsson på Grand hoppas att La Grande Bébé ska locka storpublik till Kristianstad under årets konstrunda. – Det är första gången dockan visas i Europa. Dockan är en ikon för känslomässigt bagage, säger Rebecca Salomonsson. Påskutställningen på hotellet invigs den 1 april av Björn Ranelid. – Det här är hur roligt som helst. Kristianstad har skitmycket bra konstnärer, och vi vill skapa en arena för alla, från proffs till amatörer. Därför kallar vi oss "Konststaden Kristianstad". Men det stannar inte vid det. Flera andra stora arrangemang är på gång på Grand under 2010. I höst blir det först en stor utställning om svensk handbolls historia, i september och oktober visas Christian Nord sin utställning om den svenska filmstjärnan Anita Ekberg, och i november är det dags för en Elvis Presley-utställning. – Det är Göran Blomdins utställning om Elvis. Något liknande har aldrig visats i Skåne. Han har massor av grejor om Elvis, bland annat en Cadillac som Elvis bandmedlemmar signerade och manschettknapparna från 1973, säger Rebecca Salomonsson. Hon hoppas kunna fixa en festlig happening, med Glenn Wish i en av huvudrollerna, när Elvisutställningen invigs. Men först är det årets påskutställning, och La Grande Bébé, som gäller. Den 24 mars börjar plastbabyn byggas på Stora Torg.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.