Facebook-grupp kämpar för schlagerorkester

Kultur och Nöje Norrmannen Tin Spanja har dragit i gång en facebookgrupp för att få med norska radioorkestern i Eurovision Song Contest i Norge i år.
Publicerad 11 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Anders Berglund är en av många som vill återinföra livemusiken i schlagersammanhang. Foto: Scanpix
Anders Berglund är en av många som vill återinföra livemusiken i schlagersammanhang. Foto: Scanpix

Norrmannen Tin Spanja har dragit i gång en facebookgrupp för att få med norska radioorkestern i Eurovision Song Contest i Norge i år. Gruppen, som har 5 000 medlemmar, har fått i gång en debatt i Norge och NRK:s Kringkastingsorkesteret ska nu få spela in vinjetterna. En som gärna deltar i debatten för levande musik i de här sammanhangen är Anders Berglund, musiker och dirigent som mellan 1979 och 1999 var kapellmästare i Melodifestivalen 15 gånger. Eurovision Song Contest slutade använda liveorkester 1998 och Sverige hade för sista gången levande musik i sin uttagning år 2000. På senare år har debatten om orkesterns vara eller inte vara i festivalen i stort sett dött ut. Men nu är den alltså i gång igen genom det norska initiativet. – Självklart borde det vara orkester i Melodifestivalen, säger Anders Berglund. Det är ju mycket märkligt att det största musikevenemanget i landet görs med singback medan varenda gala, liksom Idol och Let's Dance, har en orkester. Anders Berglund uppmanar sina vänner att engagera sig i facebookgruppen och hoppas på en framtid för orkester i Melodifestivalen, något som också skulle göra att musiken lyftes fram mer i sammanhanget. Tycker du musiken kommer i skymundan nu? – Ja, fokus ligger mycket på artisterna, ljussättningen och showen. Anders Berglund kommer att bänka sig framför tv:n på lördag för att se årets Melodifestivalfinal. Något förhandstips har han inte. – Men jag tror att om tanken är att hitta en låt som ska slå internationellt borde man ha en jury vid sidan om tittarnas röster under hela processen.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.