Projekt pojke behövs

ledare Unga killar som tappar fotfästet och anammar en kriminell livsstil orsakar inte bara sig själva stora problem utan också det omgivande samhället.
Publicerad 11 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Länspolismästare Carin Götblad vill satsa på förebyggande insatser mot kriminella ungdomsgäng. Foto: Scanpix
Länspolismästare Carin Götblad vill satsa på förebyggande insatser mot kriminella ungdomsgäng. Foto: Scanpix

Unga killar som tappar fotfästet och anammar en kriminell livsstil orsakar inte bara sig själva stora problem utan också det omgivande samhället. Den allra största faran ligger i att ungdomskriminaliteten blir de första stegen på en brottskarriär som slutar med att de blir förhärdade brottslingar. Därför måste motåtgärderna sättas in tidig. Länspolismästare Carin Götblad har på regeringens uppdrag utrett dessa kriminella ungdomsgrupperingar och föreslog på onsdagen en rad motåtgärder. Tonvikten ligger på de tidiga insatserna, där socialtjänst, skola och polis mycket tidigt agerar samordnat för att förhindra att unga killar rekryteras till kriminella gäng. Förutom att betona de tidiga insatserna vill Carin Götblad att samhällets myndigheter agerar lokalt, ute i de bostadsområden där faran för gängbildningar är som störst. I linje med det föreslår hon att Rikspolisstyrelsen verkar för att inrätta lokala poliskontor. Andra förslag är inrättande av en Polisens föräldratelefon dit oroliga föräldrar och anhöriga kan ringa och insatser för att unga som dömts till fängelse skall få lättare att inom fångvårdens ram komma bort från gängen. Eftersom en stor del av problemen med kriminella ungdomsgäng handlar om invandrarkillar är det också viktigt att insatserna utgår från deras speciella uppväxtsituation och subkulturer. I går rapporterades om att andelen poliser med invandrarbakgrund fortfarande är mycket låg. Att rekrytera fler poliser som har utländskt påbrå borde därför ingå som en del i Projekt pojke.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.