400 praktikplatser ska hjälpa arbetslösa

Hässleholm Det behövs 400 nya praktikplatser i Hässleholms kommun för att kunna göra en storsatsning så att unga kan komma ut i arbetslivet.
Hässleholm • Publicerad 12 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

Det behövs 400 nya praktikplatser i Hässleholms kommun för att kunna göra en storsatsning så att unga kan komma ut i arbetslivet. Kommunen har fått en förfrågan från Arbetsförmedlingen att medverka i regeringens nya reform som heter "Lyft". 400 miljoner satsar regeringen i projektet. – Syftet med "Lyft" är att genom aktivitetsinsatser till exempel praktik, upprätthålla den enskildes möjligheter till kontakt med arbetslivet. Lyft ska för ungdomarna pågå i högst tre månader och för deltagare inom jobb- och utvecklingsgarantin max sex månader. Under tiden i Lyft ska deltagarna ägna 25 procent av tiden till jobbsökaraktiviteter, säger Jörgen Bergvall som är enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i Hässleholm. – Kommunens medverkan innebär att vi ska hjälpa Arbetsförmedlingen att ta fram praktikplatser inom de kommunala förvaltningarna och bolagen. I Hässleholm är drygt 400 personer berättigade till Lyft-platser varav 250 är ungdomar. Sedan en tid tillbaka använder sig Arbetsmarknadsenheten också av ett nytt koncept för arbetssökande för att de ska komma närmare sin målsättning – att slopa bidragsberoendet och istället få ett avlönat arbete. –Arbetslösheten kommer att fortsätta stiga ett tag framöver men sedan tror vi att det vänder och då måste de som vill ut på arbetsmarknaden vara ordentligt förberedda med rätt utbildning. Och vi ser positivt på framtiden med de insatser som nu ska göras både inom Arbetsmarknadsenheten och genom det nya projektet Lyft, säger tillförordnande förvaltningschefen Karina Hansson. Arbetsmarknadsenheten har också startat en ny utbildning "Rekrytering och arbetsliv". Kursen hålls av rutinerade och högutbildade föreläsare vid Arbetsmarknadsenheten och det görs också kontinuerliga studiebesök. – Senast var hela gruppen iväg på ett uppskattat besök på "Öresund direkt" i Malmö. Det är en informationstjänst som bygger på samarbete mellan myndigheter både i Danmark och Sverige. Det är ett informationscenter med specialistkunskaper om vad som gäller när man söker jobb i Danmark, påtalar Jörgen Bergvall och tillägger: –Ett bekymmer är dock den ökande psykiska ohälsan bland ungdomar. Detta kan självklart vara ett stort hinder för att ta ett arbete på öppna marknaden. Kommunen driver dock ett särskilt projekt med focus på just dessa problemställningar.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.