Eric Saade har Oslo i sikte

Kultur och Nöje På lördag gäller det.
Publicerad 12 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Den 26 maj släpps Eric Saades debutalbum som han skrivit ihop med Fredrik Kempe. - Förhoppningsvis är det bara ett startskott på karriären
Den 26 maj släpps Eric Saades debutalbum som han skrivit ihop med Fredrik Kempe. - Förhoppningsvis är det bara ett startskott på karriären

På lördag gäller det. Tio bidrag ska ner till ett som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest. För Eric Saade från Helsingborg har allt gått som på räls. I andra deltävlingen knep han en finalplats med låten ”Manboy” skriven av Fredrik Kempe och Peter Boström. - Jag trodde faktiskt aldrig att det skulle gå så bra, säger Eric som på sin höjd trodde han skulle komma fyra, vilket han på sätt och vis även hoppades på. - Då hade man ändå kommit till andra chansen - för att jag skulle gå direkt till final hade jag aldrig kunnat drömma om! Eric avslöjar att han var jättenervös innan det var dags att gå ut på den stora scenen i Sandviken där andra deltävlingen ägde rum. - Jag har ju dansat och showat live förut, men jag har aldrig gjort en direktsänd kamerashow. Det var nog det som var mest nervöst. Inför finalen i Globen är han däremot extremt laddad och säger att bara att sjunga i Globen i sig är en dröm. Hur det går? - Jag tror inte att jag går hem hos juryn. Så jag hoppas såklart på tv-tittarna. Laddar du upp på något speciellt sätt? - En kvart innan brukar jag stänga in mig i min loge och bara vara för mig själv. Fem sekunder innan det är dags skriker jag högt och hoppar upp och ner. Blir de andra inte rädda då? - Ha ha, nej, jag brukar förvarna dem för säkerhets skull. Vad betyder egentligen låten ”Manboy” för dig? - Låten handlar om en ung man som inte blir tagen på allvar och den är skriven på mina direktiv. Jag fick en skön känsla när jag hörde den och gillar att den är lite mystiskt också. Den blev precis som jag ville ha den. Blir du tagen på allvar tycker du? - Jag tror alla kan relatera till låten. Visst har det hänt mig också att jag inte blivit tagen på allvar, men jag kan inte peka på någon speciell situation. Vad har du fått för respons på låten? - Jag har varit ganska inlåst tills för ett litet tag sedan då jag var ute på signeringar. Så jag har fått känna på den hysteri som har uppstått. Det känns helt fantastiskt. Det är verkligen en dröm som gått i uppfyllelse. Nej, Eric Saade är ingen doldis längre. Unga fans kommer fram till honom på stan för att ta kort eller säga hej. Men frågar man Eric tycker han inte det är jobbigt – än. - Nej, det känns faktiskt mest galet. Det var mer att jag tävlade i Sandviken och dagen därpå när jag vaknade var jag i en ny värld. Det är en stor omställning, men samtidigt är det kul. Eric säger att det trots allt är detta han alltid velat göra. I alla fall sedan den dag då han såg Lena Philipsson uppträda med ”Det gör ont” i Melodifestivalen 2004. - Jag sa till mamma att jag också skulle stå där på scenen i den här tävlingen en dag. Och så blev det ju! säger Eric och skrattar. Även om det varit få veckor som Eric Saade stått i rampljuset på riktigt har han redan fått smaka på kändisskapets baksida. För någon vecka sedan skapades ett falskt Facebook-konto i Erics namn, där bedragaren uppmanade fansen att ringa och rösta på ett falskt och dyrt betalnummer. - Det är inget kul alls och jag tycker det är dåligt att det ens går att göra ett falskt konto. Det finns information på min hemsida om vilka adresser som är äkta, men det gäller att alla är försiktiga nuförtiden. Även i pressen har Eric Saade figurerat rejält på sistone. Enligt honom är många historier inte ens sanna - som att det skulle finnas en intrig mellan honom och de gamla ”Idol”-deltagarna Anna Bergendahl, Ola och Måns Zelmerlöw. - Jag försöker inte tänka på det, man får ta det med en nypa salt. Men visst är det jättetråkigt att det blir så här. Fast jag har nog börjat inse att det är så här det är. Samtidigt får man ta det som en komplimang att de vill skriva just om mig. Tråkigt bara att de vill fokusera på skandaler och inte min musik. Någon Dolph Lundgren har Eric Saade inte fått träffa än. - Men oj vad jag vill! utbrister Eric. - Då vill jag ha armbrytning med honom. Kommer du vinna? - Ja, jag tror absolut att jag kan klå honom!

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.