JO-kritik mot barnhämtning

Hässleholm Det JO kritiserar är bristande dokumentationen av förloppet som föregick omhändertagandet.
Hässleholm • Publicerad 12 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

Det JO kritiserar är bristande dokumentationen av förloppet som föregick omhändertagandet. JO uttalar sig inte om sakfrågan, att barnet som föddes 1998 omhändertogs med polishjälp. Det var den 30 april 2008 som socialnämndens vice ordförande beslöt att barnet omedelbart skulle omhändertas enligt LVU, lagen om vård av unga. Barnet placerades på ett hem, Luzerngården i Lund. Omhändertagandet anmäldes till JO, där föräldrarna ifrågasatte omhändertagandet och det faktum att det skedde med uniformerad polishjälp. Socialtjänsten förklarar att polishjälpen med att man befarade att föräldrarna inte skulle samarbeta och att det fanns risk för våld mot socialtjänstemännen som skulle sköta hämtningen. Mamman hade dessutom hotat att fly utomlands med barnet. Föräldrarna klagade också på att det dröjde över en helg, innan de fick reda på att Länsrätten bestämt att omhändertagandet skulle upphöra och barnet skickas hem. Detta berodde på att rätten faxade till socialkontoret en fredagseftermiddag efter stängningsdags och att ingen läste beskedet förrän efter helgen. Inte heller detta kritiserar JO. Däremot anser JO att journalföringen kring fallet skulle skötts bättre. Bland annat dokumentationen av barnets hemförhållande och om vad som hände närmast före barnet togs om hand.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.