Nej tack till strömkabel genom Pickelsjön

Hässleholm – För oss förefaller det som ett både märkligt och ogenomtänkt förslag att förlägga en stor matarkabel som alstrar elektromagnetiska strålning endast ett tjugotal meter i från där badbryggorna ligger sommartid, skriver boende på Snapphanevägen in en skrivelse ill kommunens miljökontor.
Hässleholm • Publicerad 13 mars 2010 • Uppdaterad 29 november 2021

– För oss förefaller det som ett både märkligt och ogenomtänkt förslag att förlägga en stor matarkabel som alstrar elektromagnetiska strålning endast ett tjugotal meter i från där badbryggorna ligger sommartid, skriver boende på Snapphanevägen in en skrivelse ill kommunens miljökontor. Ledningen det handlar om är Svenska Kraftnäts likströmsledning, den så kallade Sydvästlänken, som ska gå mellan från Barkeryd i Småland till Hurva i Skåne. På sin väg passerar ledningen bland annat Vittsjö. Enligt ett nytt förslag till sträckning ska kabeln inte följa järnvägen genom Vittsjö, utan i stället flyttas västerut och dras genom badsjön Pickelsjön. De boende vid sjön är inte glada åt förslaget. De befarar både att vattenkvaliteten blir försämrad genom arbetena, samtidigt oroar de sig för elektromagnetisk strålning från kabeln. – WHO (världshälsoorganisationen) menar att elektromagnetisk strålning kan vara cancerframkallande även om risken anses som liten, heter det i skrivelsen. I skrivelsen påpekas vidare att sjön är så pass grund att det går att gå tvärsöver sjön, något som både äldre barn och ungdomar brukar göra. – Vi vill inte ha Sydvästlänken i vår badsjö!, avslutas skrivelsen. Sydvästlänken beskrivs som den största utbyggnaden av stamnätet för el på över 20 år. Syftet är att förstärka förmågan att överföra el från norr till söder och mellan Norge och Sverige. "Därigenom skall den nordiska elmarknaden fås att fungera bättre – till gagn för både elkunderna och miljön. Förstärkningen bidrar också till att höja driftsäkerheten i stamnätet.", förklarar Svenska Kraftnät i sin miljökonsekvensbeskrivning av projektet. Sydvästlänken består av tre delar som utgår från Barkeryd varav en del går söderut mot Hurva. Projektet ska vara klart 2015.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.