Mjällby och Swärdh är tillbaka

Sport Mjällby har gjort tre allsvenska besök tidigare; 1980, 1983 och 1985.
Sport • Publicerad 14 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

Mjällby har gjort tre allsvenska besök tidigare; 1980, 1983 och 1985. 1980 var det under Bosse Nilssons ledning. 1985 tränades de gulsvarta av en viss Anders Linderoth. Kanske inte helt ologiskt att det är en tränare med stark Hässleholmsanknytning som anför blekingarna när det nu är dags igen. Senast Peter Swärdh trampade allsvensk mark var 2006 då han tränade Helsingborgs IF. Med sin ödmjuka och lågmälda framtoning har Swärdh blivit en smash hit i Mjällby AIF, som inte precis gjort sig känd som slipsnissarnas klubb. I Hällevik blandas lukten av fisk med doften av fotbollstradition. Imorgon dundrar Peter Swärdhs Mjällby in i den allsvenska elden –mot regerande svenska mästarna AIK. Är det enbart inspirerande att möta AIK på Råsunda i premiären? –Det finns mest positiva delar i det. Vi kommer in i den allsvenska atmosfären direkt och kan få en del tidiga svar, säger Peter Swärdh som känner spänningen trappas upp. Vad talar för Mjällby i all-svenskan 2010? –Det är egentligen helheten. Vi har stor erfarenhet i laget och har byggt upp en stabil spelmässig grund. Vi har både en offensiv och defensiv som fungerar. Vi kan ställa om snabbt, och omställningsspelet måste fungera om vi ska klara det. Trots att Mjällby är nykomling finns det 529 allsvenska matcher i benen på spelarna i truppen. Plus internationella meriter. För den allsvenska rutinen står framförallt målvakten Mattias Asper och försvarsgeneralen Patrik "Bagarn" Rosengren. Men även före detta IFK Hässleholmarna Daniel Nicklasson och Jesper Westerberg samt Johan Svensson och Marcus Ekenberg bidrar med allsvensk erfarenhet. Asper och välväxta mittbacksduon Rosengren och Juan Robledo blir nycklarna i defensiven. Det är en trio som bör hålla sig hel. Ekenberg var skyttekung i superettan med sina 19 mål i fjol. Hur långt räcker han i allsvenskan? –Han har de individuella förutsättningarna att bli ett hot både i kontringsspelet och det etablerade spelet. Det är upp till honom och även hur vi som lag lyckas utnyttja honom. Men han har absolut förmågan att leverera avgörande prestationer. I sista minuten fick Mjällby klart med Nijmegenanfallaren Moestafa El Kabir. –En spelare med individuell teknisk förmåga som är explosiv i djupled och skapar sig tid i en-mot-en-situationer. Han är användbar på olika offensiva positioner, kommenterar Swärdh som enbart saknar det nyzeeländska nyförvärvet Craig Henderson som skadat knät. Har du fått dina önskningar uppfyllda när det gäller nyförvärv? – Det viktiga är att vi har lyckats behålla kontinuiteten och stommen från ifjol. Sedan har vi kompletterat med spets och bredd. Jag har aldrig varit med om det tidigare och kommer nog aldrig att få uppleva att önskningarna uppfylls till hundra procent. Man lyckas inte med allting. Tobias Grahn är självfallet den värvning som har uppmärksammats mest. Den Rödebyfostrade mittfältaren har beskrivits som svensk fotbolls "bad boy" – en spelare vars irrationella sida på planen ofta tagit sig nyckfulla uttryck utanför. –Det är en spelare som är trygg med bollen, som kan attackera med boll och sätta tidiga passningar men som också fungerar som bollhållare under längre uppbyggda anfall. Sedan är det en aggressiv spelare som visat sig leverera stort engagemang och mycket energi. Det hoppas vi dra nytta av på ett positivt sätt, säger Swärdh. Och är det någonstans en fotbollsdiva ska kunna hitta ner med dobbarna i jorden så är det väl på Listerlandet – där ingen imponeras av någon.

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.