Förvirrat är förnamnet om folkmordet år 1915

Opinion @Bröd.
Opinion • Publicerad 15 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

@Bröd.9.init-uin:Riksdagen erkände i torsdags med minsta möjliga marginal folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer samt pontiska greker. De rödgröna fick hjälp av tre borgerliga ledamöter och en avhoppad moderat. @Bröd.9.init:Det var en olycklig utgång av omröstningen då det inte är upp till riksdagen att ägna sig åt historieskrivning. Detta oaktat det faktum att mycket talar för att det med dagens folkrätt rörde sig om ett folkmord utfört i det Ottomanska väldets sista skälvande tid. Karusellen har snurrat allt snabbare sedan i torsdags. Turkiet har protesterat, armenier och andra berörda grupper har jublat. Och i Sverige strider utrikesminister Carl Bildt (M) och oppositionen anförda av Hans Linde (V) om betydelsen av omröstningen. Bildt hävdar å sin sida att regeringen inte behöver fästa så stor vikt vid riksdagens omröstning. Linde kontrar med att hota anmäla utrikesministern till konstitutionsutskottet. Formellt sett ligger Bildt närmast sanningen då regeringen är ansvarig för utrikespolitiken och det rörde sig faktiskt inte om ett beslut utan om ett tillkännagivande. Att det är Linde som för oppositionens talan beror på att socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin tycker som Bildt i frågan. Intressant i det sammanhanget är att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i en intervju med den assyriska tidskriften Hujådå inför 2006 ska ha varit för ett erkännande. Förvirrat och ytterligare ett bevis på att riksdagen är ute på djupt vatten. Historia ska inte politiseras. Johan Hammarqvist

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.