Nyttig erfarenhet att studera utomlands

Personligt Tom Dumke är 17 år och kommer från Bernau, som ligger strax norr om Berlin.
Personligt • Publicerad 15 mars 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Jag är en lärorik erfarenhet att åka iväg som utbytesstudent, säger Tom Dumke från Tyskland. FOTO: MARIE STRÖMBERG ANDERSSON
Jag är en lärorik erfarenhet att åka iväg som utbytesstudent, säger Tom Dumke från Tyskland. FOTO: MARIE STRÖMBERG ANDERSSON

Tom Dumke är 17 år och kommer från Bernau, som ligger strax norr om Berlin. I januari tog han farväl av sina föräldrar och skolkamrater för att pröva på hur det är att gå i svensk skola. – Jag kom hit i januari, berättar Tom när vi slår oss ner i entrén på Tekniskan. Hans nyfikna svenska klasskamrater slår sig ner vid bordet bredvid för att tjuvlyssna. Tom förstår svenska bra men föredrar att prata på engelska denna gång. Annars försöker han träna på det svenska språket så mycket som möjligt, i stort sett hela tiden. – Jag går på teknikprogrammet och trivs väldigt bra. Skolan är annorlunda mot den jag är van vid. I Tyskland finns det inte lika många program att välja emellan på gymnasiet, alla elever läser i stort sett samma ämnen. – Vi kan exempelvis välja om vi vill läsa fysik, kemi eller biologi men det är bra att du kan välja olika inriktningar i Sverige. Jag är väldigt intresserad av teknik så det programmet passar mig bra. Elevantalet i varje klass skiljer sig inte mellan länderna, men Tom säger att de tyska lärarna är strängare och har bättre disciplin på eleverna. Ändå tycker han att svenska elever är mer engagerade och delaktiga på lektionerna.

– I Tyskland måste eleverna lära sig en massa som de inte har någon användning för, här känns det som att det som lärs ut är sådant man behöver kunna. Läxhögen i Bernau var inte att leka med. Det krävde sin tid. – Vi hade säkert dubbelt så mycket hemarbete än jag har nu. Något som Tom gillar är att han på teknikprogrammet får sin egen bärbara dator. – Det tycker jag om, så har vi det inte hemma. Det är inte första gången som Tom vistas i Sverige. Han har varit här med sina föräldrar på semester flera gånger och hela familjen är förtjust i landskapet och kulturen. – Folk är väldigt öppna och trevliga, inte så tysta som jag först trodde. Det är lätt att lära känna svenskar och jag har inte tyckt att det varit speciellt svårt att smälta in på skolan och få nya vänner. Han förstår svenska bra, och försöker låta bli att prata engelska. Det är inte alltid så lätt, svenskar är glada för möjligheten att fila på sin engelska. – Jag funderar på att byta ämne under våren och även prova på att läsa lite franska. Det är tänkt att Tom ska stanna ett halvår och han bor under denna tid i en svensk familj. I morgon berättar hans svenska familj i Norra Skåne om hur det är att öppna hemmets dörrar och ta emot en student från ett annat land. – För mig är även detta en helt ny erfarenhet. Jag har inga syskon hemma, men här i Sverige finns tre bröder i familjen. Det känns skoj! Själva menyn på matbordet känns inte så främmande för Tom, däremot är skolmåltiden något helt nytt för honom. – I Tyskland serveras ingen mat på skolan. Vi tar själva med oss vår lunch. För Tom är det spännande och intressant att ta del av traditionerna i ett annat land. – Jag längtar inte direkt hem men visst saknar jag mina vänner ibland. Som tur är kan han prata över nätet med familjen och kompisarna i Bernau, avstånden känns då inte så stora. Tom Dumke har planerat att stanna i Sverige fram till sommaren, sedan har han några år kvar i den tyska skolan. Hans mål är att utbilda sig till ingenjör. Han rekommenderar ungdomar att våga ge sig ut i världen och prova på studier utomlands. – Det är en nyttig erfarenhet, du lär dig mycket om dig själv. Jag ångrar inte att jag tog det här beslutet och jag hoppas att fler vågar prova, säger Tom Dumke innan han rusar iväg till nästa lektion.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.