Fotofestival växer stadigt

Hässleholm Den fjärde upplagan av Skånsk Naturfotofestival bjuder på flera nyheter och arrangörerna hoppas på uppemot tusen besökare.
Hässleholm • Publicerad 17 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Sven Persson
Sven Persson

Den fjärde upplagan av Skånsk Naturfotofestival bjuder på flera nyheter och arrangörerna hoppas på uppemot tusen besökare. – Det ser väldigt positivt ut, säger Thomas Johnsson på Studiefrämjandet, som är medarrangör. Naturfotofestivalen, som är ett samarrangemang mellan Studiefrämjandet, Hässleholms Fotoklubb, Naturskyddsföreningen i Skåne, Photo Natura och Göingebygdens Biologiska förening, har vuxit varje år. I år breder denna mötesplats för naturfotointresserade amatörer och proffs för första gången ut sig över två dagar. – Varje år gör vi en utvärdering efter festivalen där vi frågar besökarna vad de tyckte och om de har förslag på förbättringar. Att fördela festivalen på två dagar är ett sådant önskemål, säger Thomas Johnsson. På fredagen blir det två workshops för föranmälda. – Vi tänkte att får vi 30 deltagare så går det i alla fall ihop sig. Nu har vi 70-75 föranmälningar, säger Johan Funke, i Hässleholms Fotoklubb. Fler försäljare och en större utställningsyta är andra önskemål som uppfylls. I år visar hela nio fotografer upp det bästa de har. – Vår målsättning har varit att man ska gå runt hörnet och finna något nytt och oväntat, säger Lena Ellman från Hässleholms Fotoklubb, som tillsammans med Johnny Palmér från Photo Natura har handplockat utställarna. Bland de utvalda finns Jonna Bergström, den första kvinnan att bli svensk mästare i undervattensfotografering samt Sander Broström från Lund, som trots att han bara är 13 år gammal redan är en fågelfotograf av rang. Stort intresse brukar även fototävlingen väcka. Årets tema är "Mångfald i naturen" och av 475 insända bidrag har 15 finalister valts ut av Patrik Olofsson, som är enväldig jury. Dessa kommer också att ställas ut på lördag och publiken får chans att rösta fram en vinnare. Patrik Olofsson utser också en vinnare och två fotografer får hederspriser. Utställningen Sverige från ovan, som öppnade i Utställningshallen i lördags, ingår också i naturfotofestivalen och upphovsmannen till de spektakulära flygfotona, Lars Bygdemark, finns på plats på lördag kl 13 för att berätta om sina bilder. Hela lördagen blir det också bildföreläsningar i Röda Salongen samt en hearing på ämnet "Naturfotots berättigande och framtid". Till föreläsningarna får man lösa inträde, medan utställningarna är kostnadsfria att se. Naturfotofestivalen pågår kl 10-18 på lördagen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.