”Mina sånger är berättelser ur vardagen”

Hässleholm Sarah är en av syskonen i den musikaliska familjen Forsback från Bjärnum.
Hässleholm • Publicerad 18 mars 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Sångfågeln från Bjärnum
Sångfågeln från Bjärnum

Sarah är en av syskonen i den musikaliska familjen Forsback från Bjärnum. De fick tidigt lära sig spela och sjunga i stämmor. – Eftersom pappa var präst sjöng vi mycket i kyrkan. Jag började skriva egna sånger när jag var 12 år, berättar Sarah Chesler. 1996 tog hon det stora klivet och reste över Atlanten för kärlekens skull. Maken Chuck, som är musiker, har varit Sarahs stora stöd genom åren när det gäller att utvecka de musikaliska visionerna. – Jag har skrivit många sånger under de senaste tre åren. De bara kommer, jag kan få ideér mitt i natten som jag måste skriva ner. I bilen brukar jag spela in på min telefon när någon melodi eller ord kommer till mig. Caffe Vivaldi är ett inneställe i västra Greenwich Village. Det är där som hon brukar framträda solo eller med sitt band. – Jag började gå dit för tre år sedan på deras "Open Mic", som de har varje måndag kväll. Det är dessa måndagskvällar som jag syftar på i titeln på min cd, för då samlas alltid en grupp vänner för att lyssna och röka en cigarett.

Hon har även spelat på The Bitter End, där Bob Dyland, Nina Simone, Neil Young och många stora namn tidigare intagit scenen. – Det känns hedrande att få spela där! Jag brukar även sjunga på Googies Lounge, som ligger i East Village och det är där som mycket händer inom musiken och konsten just nu. Sarah framträder även lokalt i Connecticut, på skolor, kafeér och pensionärsföreningar. – Det är roligt att min musik sträcker sig över alla åldrar. Skivan har växt fram under de senaste tre åren. – Det började som ett "garageband" projekt med inspelningar hemma i vår studio. Det utvecklades till att större projekt och filerna överfördes till Joe Di Giorgis studio, där trummorna lades på. Vi spelade in det mesta i hans studio, han har även hjälpt till att arrangera några av sångerna. – Till en början var det svårt att släppa in någon annan, men vi hör samma saker och han vet vad jag vill säga med mina melodier och texter. Sarah Chesler kör en coverlåt på cd:n, övriga sånger har hon skrivit själv.

– Mina sånger handlar ofta om kärlek och relationer. De är som små berättelser ur vardagslivet och jag tror därför att många kan relatera till dem. – Som sångförfattare tror jag att det viktigaste är att vara ärlig och inte försöka uttrycka något man inte kan stå för. Hon beskriver sin musikstil som en blandning av alternativ/pop med jazzinfluenser. På skivan spelar hon piano, gitarr, sjunger och hon har också lagt några trum-loops och andra syntheffekter. – Det är kul att experimentera! Arbetet i studion har pågått under ett år och i helgen släpps Monday Night Smoker i USA. Den kommer även att säljas i skivaffären i Hässleholm samt på nätet. – Det känns verkligen spännande och jag hoppas att folk som hör mina sånger har en positiv reaktion. Ett par gånger om året tar Sarah med sig sin familj och reser hem till Hässleholm. – Det är konstigt, när vi åker till Sverige åker jag hem men sedan när vi åker tillbaka till USA så är det också hem. Nästa tur blir till midsommar och Sarah har sett till att barnen pratar svenska flytande. – Miles pratar till och med skånska! Sonen Miles spelar elgitarr och bas, dottern Lilly trummor. Sången är en självklarhet hemma hos familjen Chesler och barnen är väldigt förväntansfulla inför helgens releaseparty. – De tycker att det ska bli spännande att gå på releaseparty på en skolkväll!

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.