Nu får Thygessons biogasanläggning

Broby Men eftersom de kommunanställda istället kör med etanolbilar blir det ingen mack för allmänheten.
Publicerad 18 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
hjälpte till att lasta av. Totalt ska tolv bussar tankas här. Foto: Kristina Larsson
hjälpte till att lasta av. Totalt ska tolv bussar tankas här. Foto: Kristina Larsson

Men eftersom de kommunanställda istället kör med etanolbilar blir det ingen mack för allmänheten. I dag har det Brobybaserade bussbolaget sex stycken biogasbussar ståendes i Kristianstad, där de tankas på den stora depån. Med en egen anläggning i Broby kan fyra nya miljövänligare bussar börja rulla lokalt redan från maj månad. Nästa år köps ytterligare fyra biogasbussar in till Broby och året därpå samma antal. – Äntligen, säger både Eons projektledare Lennart Bengtsson och bussbolagets tekniske chef Kenneth Andersson, som planerat för en egen tankningsanläggning under lång tid.

Ett tag talades det om att det även kunde bli en mack för allmänheten. Så blir det nu inte - beroende på att kommunen nyss börjat köra med etanolbilar. En något misslyckad miljösatsning, eftersom någon etanolmack inte finns i närheten och bilarna därför oftast tankas med bensin. – Det blev förstås inte riktigt vad vi hade tänkt oss, säger kommunalrådet Tommy Johansson (S). – I första hand ville vi köpa biogasbilar. Problemet var att det inte fanns några sådana bilar i den storleksklass vi tänkt oss. Nu har vi sett att det börjar komma, men vi måste vänta tills det nuvarande avtalet löpt ut efter tre år och därefter kan vi pröva frågan på nytt. Som tidningen kunde berätta igår är stora produktionsanläggningar av biogas på gång både på Norups gård och Wanås gods. Om det blir aktuellt att köpa gas därifrån beror dock på utvecklingen, enligt Lennart Bengtsson. –Om de lyckas med sina föresatser att uppgradera gasen, oja, då köper vi gärna, säger han.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.