På väg mot egen biogas

Broby Både Wanås gods och Norups gård vill satsa på stora biogasanläggningar med gemensam teknikutveckling.
Publicerad 18 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
har gjort studiebesök i Danmark
har gjort studiebesök i Danmark

Både Wanås gods och Norups gård vill satsa på stora biogasanläggningar med gemensam teknikutveckling. Nu säger Jordbruksverket ja till den nydanande verksamheten. Enbart finansieringen för Wanås del återstår. – Vi vill ta miljötänkandet ett steg längre. På Wanås bedriver vi redan ekologiskt lantbruk och har miljön i fokus på våra utställningar. Med den här satsningen kommer vi även att bli helt neutrala vad gäller koldioxidutsläpp, säger greven och lantbrukaren C-G Wachtmeister. För Wanås del handlar det om att utvinna biogas från kogödsel - för Norup att få fram samma sak från framförallt svingödsel. Metoden är ungefär densamma som används på den stora biogasanläggningen i Karpalund, men kommer att kräva särskild teknikutveckling för att anpassas till enskilda gårdar och lantbruk. Och det är här som samarbetet mellan de bägge parterna i Östra Göinge kommer in. Anne och Sven Norup utanför Knislinge har länge sysslat med utveckling av teknik på det kombinerade miljö- och lantbruksområdet - något som 2009 gjorde att de av kommunen utsågs till Årets företagare. – Jordbruket har utöver själva livsmedelsaspekten många av lösningarna på de problem som vi står inför vad gäller miljö- och klimatfrågor, har Sven Norup tidigare sagt till tidningen. När det gäller skapandet av biogas är fördelen att råvarorna redan finns på platsen i form av bland annat gödslet. Utöver det miljövänliga i själva gasen blir det gödsel som använts både mer näringsrikt och luktar mindre när det kommer ut på åkrarna. Utmaningen ligger i att rena och uppgradera den metangas som utvinns ur råvaran. – Det är när vi kan klara det på så förhållandevis små anläggningar som den här som vi kan använda gasen till att driva våra egna traktorer och fordon, konstaterar C-G Wachtmeister. Biogasanläggningar på enskilda gårdar är ovanligt i Sverige, men desto vanligare i Danmark och Tyskland. Wanås gods räknar med att bara använda naturgödsel från den egna gården. Norups gård kommer däremot utöver eget avfall att ta emot svingödsel från Lars Gustavsson i Hjärsås och Torgny Andersson i Broby.

I första hand ska biogasen användas till att värma upp gårdarnas byggnader och ersätta elvärmen i produktionslokalerna. Ännu återstår dock ett av tre steg innan produktionen kan sättas igång på Wanås. – Vi har fått miljötillstånd från Östra Göinge kommun och tillstånd för verksamheten från Jordbruksverket, men kan inte trycka på knappen förrän länsstyrelsen beviljat vår bidragsansökan, konstaterar C-G Wachtmeister. Det särskilda investeringsstödet till gödselbaserad biogasproduktion löper fram till år 2013. Stödet syftar till att öka andelen förnybar energi och minska utsläppen av växthusgaser från stallgödselhanteringen. – Nu i början är det inte så många som söker och då är det lättare att få bidrag, säger handläggaren Johanna Klasson på länsstyrelsen.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.