Det regnar på operan

Kultur och Nöje I går presenterade Malmö Opera sin repertoar för säsongen 2010/2011.
Publicerad 19 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Mats Bäcker
Foto: Mats Bäcker

I går presenterade Malmö Opera sin repertoar för säsongen 2010/2011. – Det blir allt från musikal till breda operor, nyskriven svensk opera och gästspel. I kombination med det bjuder säsongen även på Operaverkstan och turnéverksamhet, berättar teaterchef Bengt Hall. Den 21 augusti har Singing in the rain nypremiär på den uppsättning som premiärspelades på Oscarsteatern i Stockholm 2006. För regnscenerna behövs stora mängder vatten, men i sann miljöanda återanvänds det från föreställning till föreställning. En pool med 10 000 liter vatten är en del av det cirkulationssystem musikalen kräver. Paraplyet kan du lämna hemma. Det är ingen risk att publiken blir nedstänkt. Vidare ges musikalenJekyll & Hyde i ett av två tunga samarbeten med Helsingborgs stadsteater. Efter föreställningar på Stora scenen i Malmö väntar turné på flera stora scener runt om i Skåne. I rollen som Jekyll och Hyde ser vi Christer Nerfont från Lund, som tidigare sjungit Robert i Kristina från Duvemåla. Musikalen, som hade premiär 2007, brukar dra stor publik. När den spelades på Plymouth Theatre slog den alla rekord. Totalt spelades 1 543 föreställningar.

I samarbete med Savonlinna Operafestival sätts Madama Butterfly – ett av operalitteraturens mest populära och spelade verk - upp i slutet av november i år. Teamet från Savonlinna Operafestival kommer till Malmö i intakt skick. Däremot är det Malmö Operas orkester och kör som står för musiken. Dessutom ser vi andra dirigenter, Joseph Swensen och Andreas Lönnqvist. I februari 2011 är det urpremiär för Hemligheter, en ännu inte färdigskriven opera av Jonas Forssell, huskompositör vid Malmö Opera. Hemligheter – en äventyrlig opera om den svenske vetenskapsmannen Emanuel Swedenborg – har premiär som den sista av tre operor Jonas Forsell fick i uppdrag att skriva. Rollen som Swedenborg är specialskriven för Bengt Krantz, som innehar den enda mansrollen som spelas av en man. Övriga manliga karaktärer sjungs och gestaltas av kvinnor. Ingen i Sverige har tidigare satt upp Michael Kayes version av Jacques Offenbachs Hoffmanns äventyr som Malmö Opera ger i april 2011. I denna femaktare görs rollerna Olympia, Antonia, Giulietta och Stella av en och samma person. För regin står Vernon Mound (Les Misérebles och Miss Saigon), som för första gången sätter upp en opera vid Malmö Opera.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.