Ilskan stor i Hästveda

Hässleholm Det är en stigande ilska i Hästveda och vi kommer aldrig att ge oss.
Hässleholm • Publicerad 19 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Det skall vara läkare på vårdcentralen i Hästveda fem dagar i veckan". Det konstaterar frv Alf Månsson
Det skall vara läkare på vårdcentralen i Hästveda fem dagar i veckan". Det konstaterar frv Alf Månsson

Det är en stigande ilska i Hästveda och vi kommer aldrig att ge oss. Och räknar tjänstemän och poltiker enligt "Hästveda-normen" med 0,4 läkare på 2000 listade personer så är det drygt 21 läkare för mycket på de tio vårdcentraler vi tittat på. Det säger Alf Månsson i Hästveda intresseförening med anledning av att Region Skåne efter vattenläckan i somras reducerat vårdcentralen i Hästveda till en filial till vårdcentralen på Ljungdala i Hässleholm med läkare endast två dagar i veckan och sjuksköterska tre dagar i veckan. – Helt bedrövligt, konstaterar Alf Månsson som tillsammans med Ronny Björklund och Gun Wahlgren på torsdagen presenterade vad man kommit fram till under årets två första månader.. En skrivelse som nu kommer att skickas till regionråden och ledamöterna i vårdproduktionsberedningen samt till förvaltningschef, närsjukvårdschef och verksamhetschef. – Vi har också pratat med en hel del personer som besökt vårdcentralen i Hästveda de här två första månaderna. Och det är inte mindre än 211 personer som är starkt kritiska till vårdcentralen i dagsläget under nuvarande former. Man går till och med så långt att det handlar om patientsäkerheten. Vid något tillfälle fick den ditskickade läkare ta hjälp av en sjuksköterska. – Det fungerar inte som det är idag. Jag fick vatten i knäet och det kunde läkaren inte fixa utan jag fick åka till Ljungdala i Hässleholm med en massa onödig tidsspillan. Och den läkaren visste inte ens var Hästveda låg, konstaterade Olavi Valtonen. – Det har också hänt att folk fått fel diagnos och fått uppsöka akuten i Kristianstad, påtalar Alf Månsson. – Vi har även kollat på de andra vårdcentralerna i Nordöstra Skåne som drivs av Region Skåne och skall tjänstemän och politiker räkna efter "Hästveda-normen" med 0,4 läkare på 2000 listade så är det drygt 21 läkare för mycket i det här området. Ljungdala som har 6 203 listade patienter har tre läkare men enligt "Hästveda-normen skall man endast ha 1,3. Sösdala som har har 4 108 listade patienter och två läkare skall endast ha 0,9 läkartjänster och Vänhem i Hässleholm med 8 990 listade patienter på sju läkare skall endast ha 1,8 läkartjänster. – Listningen är ju kopplad till ekonomin. Det är pengar som vårdcentralen får för att driva verksamheten. Man får alltså medel för hur många patienter som är listade i det man nu kallar "Hälsovalet". Uppföljningen som vi nu gjort skyddas av den personliga identiteten. Drabbade har därför uppmanats att personligen gå vidare med anmälningar till patientnämnden och att göra Lex - Maria-anmälningar. Rådande förhållande är inte acceptabla och strider mot de politiska besked som lämnats, säger Alf Månsson.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.