Tågvagn med farligt gods välte vid olycka

Skåne/Kristianstad En tågvagn lastad med farligt gods välte på fredagseftermiddagen på bangårdsområdet, nära järnvägsstationen i Kristianstad.
Publicerad 20 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

En tågvagn lastad med farligt gods välte på fredagseftermiddagen på bangårdsområdet, nära järnvägsstationen i Kristianstad. Ett stort område spärrades till att börja med av runt olycksplatsen. Det var vid 13-tiden som ett tågsätt med åtta vagnar av okänd anledning spårade ur i höjd med postterminalen, nära järnvägsstationen och bara några hundra meter från centrum. – Tre av vagnarna hoppade av från spåret, och en av dem välte och lade sig på sidan, säger räddningstjänstens Anders Olofsson, räddningsledare på olycksplatsen. Ett stort räddningspådrag larmades till bangårdsområdet eftersom det fanns uppgifter om att vagnarna innehöll farligt gods och att det fanns risk för läckage. Tågsättet var på väg från Kemira i Helsingborg till pappersbruket i Nymölla när det spårade ur. Den vagn som välte var lastad med väteperoxid, ett blekmedel som i koncentrerad form är kraftigt frätande. Blekmedlet används ofta inom pappersindustrin. – Som tur är har ingen vätska läckt ut, utan vagnen ligger snyggt och stilla på sidan och vi väntar närmast på att folk från Kemira ska komma hit och ta hand om vätskan och pumpa över den till lastbilar, säger Anders Olofsson. Tågtrafiken till och från Kristianstad stoppades under en timmes tid, men därefter släpptes tågen fram igen och avspärrningarna begränsades. – Det finns inga risker alls för allmänheten för tillfället. Våra kembefäl vid räddningstjänsten har kontaktats och just nu bedömer vi inte att det finns någon anledning att hetsa upp sig. – Vi räknar däremot med att räddningsinsatsen kommer att dra ut rejält på tiden. Det kommer att ta åtskilliga timmar innan vagnen har tömts och bärgats. Det var sent på fredagseftermiddagen inte känt vad som hade orsakat olyckan. – Det får de utredningar som polisen, Banverket och Green Cargo (som ansvarade för transporten) av allt att döma kommer att göra utvisa, säger Anders Olofsson. Centralsjukhuset i Kristianstad höjde beredskapen efter olyckan, och införde så kallat stabsläge vilket är rutin vid sådana här händelser.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.