Svaret dröjde 15 veckor

Hässleholm Att svaret dröjde så länge berodde på att den ansvarige läkaren hade för arbetsbelastning utan att slå larm menar verksamhetschef Lena Luts.
Hässleholm • Publicerad 22 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Lars-Åke Troedsson har äntligen fått sitt provsvar efter canceroperationen. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån
Lars-Åke Troedsson har äntligen fått sitt provsvar efter canceroperationen. Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Att svaret dröjde så länge berodde på att den ansvarige läkaren hade för arbetsbelastning utan att slå larm menar verksamhetschef Lena Luts. I mitten av februari i år skrev vi om 65-årige Lars-Åke Troedsson som fått vänta i nästan tre månader på att få sitt provsvar efter den prostataoperation han gjorde i november 2009. Efter vi skrivit om honom dröjde det ytterligare tre veckor, till den 4 mars, innan han fick svaret. –Som väl var var allting bra, så det är ju skönt. Men att det ska behöva ta så lång tid som 15,5 veckor är helt oacceptabelt, säger Lars-Åke Troedsson som inte är vidare nöjd med cheferna vid patologen och deras agerande. Han anmälde hela historien till patientnämnden i Region Skåne, som i sin tur krävt ett svar från de ansvariga på avdelningen för klinisk patologi vid universitetssjukhuset i Malmö. I svaret till patientnämnden skriver Lena Luts, som är verksamhetschef för klinisk patologi i labmedicin Skåne, att anledningen till att det tog så lång tid är dels läkarbrist, dels att den ansvarige läkaren haft för hög arbetsbelastning och inte hunnit med. –Det är bara bullshit det hon skriver, och jag köper inte det svaret. Som hon skriver menar hon nästan att vi ska tycka synd om dem för att de har så mycket att göra, säger Lars-Åke Troedsson med viss ilska i rösten. Under 2009 var medelsvarstiden för ett patologiprov i Malmö 15,4 dagar. För prostataoperationerna i Malmö var medelsvarstiden 25 dagar under perioden oktober 2009 till och med januari 2010. Men för Lars-Åke Troedsson och hans kompis som opererades samma dag var väntetiden flera gånger längre. Detta trots att de ringde och pratade med koordinatorn i Lund flera gånger och verkligen låg på hårt för att få ett svar. –Det borde vara någon som reagerade på att det tog så lång tid. De borde åtminstone kunna säga att de hade mycket att göra eller vad som helst, men inte ett ljud som cheferna sa, säger Lars-Åke Troedsson. Att han nu äntligen fått svar är inget som han nöjer sig med. Med hjälp av Inger Dahlman på patientnämnden ska han i ett svar till sjukhusledningen ge sin syn på hur det hela gått till. – Jag nöjer mej definitivt inte med detta. Cheferna i Malmö har inte gjort sitt jobb, och det ska de få veta. Vet de inte vad deras anställda gör ska de inte vara chefer heller, säger Lars-Åke Troedsson och fortsätter. – Jag och min kompis mår bra, och det är väl bra det. Men jag hoppas verkligen att det här inte ska behöva hända någon annan.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.