Par tar över på Wanås

Kultur och Nöje Båda två känner redan väl till Wanås, de arbetade med skulpturparken redan i början av 2000-talet.
Publicerad 23 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Elisabeth Millqvist och Mattias Givell tar över som ansvariga ledare för Wanås den 1 januari 2011. Paret har jobbat med Marika Wachtmeister tidigare och har handplockats för uppgiften som blir att förvalta och förnya.
Elisabeth Millqvist och Mattias Givell tar över som ansvariga ledare för Wanås den 1 januari 2011. Paret har jobbat med Marika Wachtmeister tidigare och har handplockats för uppgiften som blir att förvalta och förnya.

Båda två känner redan väl till Wanås, de arbetade med skulpturparken redan i början av 2000-talet. – Jag arbetade med Marika som assisterande intendent och Mattias gjorde bland annat kataloger. Vi träffades på Wanås när vi arbetade tillsammans så vi har en speciell känsla för platsen, säger Elisabeth Millqvist. Sedan dess har paret inte bara gjort karriär på varsitt håll i Stockholm, de har också gift sig och fått två barn. Elisabeth Millqvist är för närvarande curator på Magasin 3 Stockholms Konsthall där hon arbetat under åtta år. Innan dess var hon assistent ett år för Lynne Cooke på Dia Art Foundation i New York. Hon har en fil kand i konstvetenskap från Stockholms universitet. Mattias Givell är projekt- och produktionsledare samt Art Director på Bonniers Konsthall sedan 2005. Under 1990-talet var han Art Director och projektledare för konsttidskrifterna "Index" och "NU: the Nordic Art Review". Som frilansande formgivare har han bland annat gjort uppdrag åt Moderna Museet, Magasin 3 Stockholm Konsthall, IASPIS och Stiftelsen Wanås Utställningar. När de tar över på Wanås får Elisabeth Millqvist titeln curator och kommer att vara den mer konstnärliga ledaren medan Mattias Givells titel blir projektledare. Men ansvaret för utställningarna delar de på. – Det blir ett modernt ledarskap med dubbel kompetens. Det känns bra att ha delat ansvar och vi ser verkligen fram emot att jobba tillsammans, säger Elisabeth Millqvist. Första gemensamma beslutet, att tacka ja när de fick frågan att ta över på Wanås, var inte svårt att ta. – Vi har verkligen behövt att tänka till eftersom vi är en familj, men det kändes som en fantastisk utmaning som vi inte kunde tacka nej till. – Wanås är en central plats för samtida konst, men själva läget är motsatsen. Det har Wanås lyckats vända till sin fördel. Besökarna får ett unikt möte och konstnärerna tvingas ut ur sina invanda ramar. Samtidigt finns det plats för "long-term installations". Det är en fantastisk plats för samtidskonst, säger Elisabeth Millqvist. Flyttlasset till Skåne går i sommar och i augusti börjar paret arbeta vid sidan av Marika Wachtmeister. Det formella ledarskapet tar de över den 1 januari och i maj 2011 presenterar de sin första egna utställning. Några konkreta planer för Wanås framtid har paret inte att presentera i dag men man ser fram emot att leda Wanås in i framtiden. – Vår uppgift är att förvalta och förnya. Samtidskonsten sker här och nu och behöver ny energi, säger Elisabeth Millqvist.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.