Moment 22 för njursjuk från Kosovo

Malmö För att stanna och få den vård som krävs behövs nämligen ett tillfälligt uppehållstillstånd.
Malmö • Publicerad 24 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

För att stanna och få den vård som krävs behövs nämligen ett tillfälligt uppehållstillstånd. Och för att få tillfälligt uppehållstillstånd måste 32-årige Bajrami ha ett pass från Kosovo. Och då måste han personligen resa dit vilket han inte klarar i sitt svåra sjukdomstillstånd, rapporterar TV4 Nyheterna Malmö. Bajrami kom till Sverige för två och ett halvt år sedan för att söka vård för sin njursjukdom. Han behöver dialys i fyra timmar tre gånger i veckan och har svårt att gå på grund av cirkulationsrubbningar i benen. Migrationsdomstolen skriver i sin dom att han att han behöver en njurtransplantation och att den inte går att få i Kosovo. Kosovos hälsodepartement intygar att ett återvändande till Kosovo för Bajramis del skulle "sätta hans liv i fara". Migrationsdomstolen anser ändå att Bekim Bajrami bör åka till Kosovo för att söka pass. Hans Emanuelsson, rådman på förvaltningsdomstolen i Malmö som också fungerar som migrationsdomstol, bekräftar för TV4 att det inte finns mycket annat att göra: -Det är hugget i sten. Utan pass kan man inte få tillfälligt uppehållstillstånd, säger han.

Eva Emmelin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.