Lönsboda kan bli utan tandläkare till hösten

Osby –Vi lever på hoppet, säger Carin Fridén som är klinikchef för folktandvården i Osby, Lönsboda, Broby och Bromölla.
Osby • Publicerad 25 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Kommer dörrarna åter att öppnas på folktandvården i Lönsboda till hösten? Allt beror på om man lyckas rekrytera någon tandläkare.
Kommer dörrarna åter att öppnas på folktandvården i Lönsboda till hösten? Allt beror på om man lyckas rekrytera någon tandläkare.

–Vi lever på hoppet, säger Carin Fridén som är klinikchef för folktandvården i Osby, Lönsboda, Broby och Bromölla. Hon har inte gett upp ännu, men medger att läget är besvärligt. Efter maj månad börjar semestrarna och då är det omöjligt att bemanna samtliga tandvårdskliniker i det nordöstra hörnet av Skåne. Det var i slutet av förra året som indikationerna kom på att folktandvården i Lönsboda var i fara. Information om att kliniken skulle läggas "i malpåse" under den kommande våren började cirkulera och både invånare och politiker reagerade. S-gruppen i kommunen beslöt sig för att lägga ut namnlistor i butikerna i Lönsboda lagom till julskyltningen. 831 namn samlades in och överlämnades till Bo Thunell som är ordförande i tandvårdsnämnden. Bo Thunell meddelade då att det inte fanns några planer på att lägga ner folktandvården i Lönsboda. Problemet var att det inte fanns några tandläkare som ville jobba på orten. Det var helt enkelt ingen som nappade på platsannonserna om tandläkartjänster i nordöstra Skåne. –Det saknas 2,5 tandläkartjänster i området Osby, Lönsboda, Broby och Bromölla idag, säger Bo Thunell. Men vi kommer att annonsera i april igen. –De allra flesta tandläkare vill jobba i storstadsregionerna, förklarar Carin Fridén. Men vi hoppas att någon kan tänka sig att jobba här efter att rekryteringarna av nya tandläkare är klara nere i Malmö-Lund. Carin Fridén berättar att hon nyligen tagit del av artiklar om den första dagisgenerationen som nu ger sig ut på arbetsmarknaden. De är vana vid stora grupper och vill helst jobba i större sammanhang. –Många människor är också unga längre i dag, tror Carin Fridén och tillägger att de då tar längre tid för dem att slå sig till ro. Kliniken i Lönsboda har idag öppet en dag i veckan och då framför allt för skolungdomar. Övriga patienter hänvisas till Osby eller Broby. Efter den 31 maj stänger man helt och om det blir en fortsättning beror helt och hållet på om man lyckas få hit någon ny tandläkare. –Man önskar att fler skulle upptäcka det vi har i den här delen av Skåne, säger bo Thunell. Fin natur, ren luft, billiga villapriser och vill man inte bo här tar det inte lång tid att pendla från Lund eller Malmö. –Det vore jätteroligt om vi lyckades rekrytera någon, säger Carin Fridén som hoppas att man slipper låsa dörren till tandläkarmottagningen för gott.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.