Nya studentjobb i Skåne

Malmö Nästa år anställer Region Skåne 350 studenter som får jobba vid sidan av studierna.
Malmö • Publicerad 25 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

Nästa år anställer Region Skåne 350 studenter som får jobba vid sidan av studierna. Planen är att studenterna ska få en visstidsanställning och arbeta uppemot 15 timmar i veckan. Det ska vara kvalificerade arbetsuppgifter kopplade till studenternas utbildning, skriver City Malmö/Lund. -Det är inga praktikanställningar och ingen åtgärd för att dölja arbetslöshet, säger regionrådet Mats Persson (FP) till Sydsvenskan. Enligt Högskoleverket är var femte student utan jobb ett och ett halvt år efter examen. Bristande arbetslivserfarenhet uppges vara ett vanligt skäl. -Det är bara att erkänna att vi varit skitdåliga på att motverka ungdomsarbetslöshet i Sverige, säger Persson. Han tänker sig att exempelvis ungdomar som läser ekonomi och juridik ska anställas som studentmedarbetare. Idén har regionpolitikerna hämtat hos danskarna som redan i dag har en liknande modell. Förslaget ska behandlas i regionstyrelsens arbetsutskott nästa vecka och målet är att kunna anställa studenter nästa år.

Eva Emmelin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.