Muf blundar för machokultur

Lund Det handlar bland annat om antastningar och att tjejer ställt upp på saker de inte har velat.
Lund • Publicerad 26 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

Det handlar bland annat om antastningar och att tjejer ställt upp på saker de inte har velat. Speciellt yngre tjejer har råkat illa ut. Personerna berättar om tjejer i 16-20-årsåldern som ser upp till äldre killar med högre poster och status och att tjejerna inte vågar protestera mot beteendet. – Det sker på fester, på konferenser och på andra Muf-tillställningar. Det är en attityd och en machokultur bland killarna. De håller ihop och klappar varandra på ryggen. De utnyttjar sina positioner enormt, säger en tjej som inte vill gå ut med sitt namn. Personerna berättar att detta är känt inom förbundet, tjejer pratar med varandra om saker de hört eller själva varit med om. Samma attityd finns i hela landet, det är inget unikt för Skåne. Många gånger vågar inte tjejer som blivit utsatta för något sexuellt kränkande gå vidare, de har i stället lämnat förbundet. Tjejer som har tagit upp problemen med antingen det lokala förbundet eller centralkansliet har mötts av en ovilja att ta tag i saken. På centralkansliet har man skjutit det ifrån sig och försökt tona ner allvaret i situationen. Generalsekreteraren på Muf, Lars Rådén känner inte till problemet eller att det skulle finnas någon machokultur. – Den uppfattningen delar jag inte. Jag har inte kontaktats om att det finns ett problem vad det gäller det här, säger Lars Rådén. Han menar att internkulturen som finns inom Muf är god och fungerar bra. Skulle det uppstå en anmälan om sexuella trakasserier eller liknande inväntar förbundet domslut. – Vi kan inte parallellt göra undersökningar och föregå en rättslig undersökning, säger Lars Rådén. Personerna tidningen har pratat med berättar att Muf varit snabba med att agera vid andra händelser som inte accepteras. Vid bråk, slagsmål eller när hotellrum har vandaliserats har Muf direkt slängt ut medlemmar som burit sig illa åt. Att det över huvud taget skulle existera sådana händelser förnekar Lars Rådén. På Mufs konferenser är det mycket alkohol inblandat berättar personerna. Efter en dag med debatter följer förfester på hotellrummen, sittning med middag och vin, fest och disco och vidare fester på hotellrummen. Detta är mer eller mindre standard på Mufs tillställningar, menar de. – Jag skulle vilja skylla detta på alkoholen men jag kan inte göra det. Det är en kultur och attityd som upplever jag även i nyktra sammanhang. Det måste till en attitydförändring. Detta måste få ett slut, säger en av personerna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.