Sommartid kan rubba skör dygnsrytm

Hässleholm – Vi tappar ju en timme.
Hässleholm • Publicerad 26 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

– Vi tappar ju en timme. Det blir ett trögare uppstigande och många får både sömnbrist och lite jetlag. Det kan betyda att prestationen blir nedsatt, och effekten kan sitta i några dagar, säger Arne Lowden, forskare vid stressforskningsinstitutet på Stockholms Universitet. En av fördelarna med sommartid är att den leder till lägre energiförbrukning för samhället. Men den verkar tyvärr ha en del negativa effekter på hälsan. Forskare vid Karolinska Institutet visade till exempel i en studie att risken för hjärtinfarkt ökade med fem procent veckan efter övergången. Enligt amerikansk forskning ökar den även risken för trafikolyckor. Något som kan lindra omställningen är att gå och lägga sig en kvart tidigare per dag i fyra dagar, enligt Lowden. Det kan även vara ett tips för föräldrar vars barns läggdags annars plötsligt förskjuts en timme. Att få rejält med solljus tidigt på morgonen hjälper också kroppen att ställa om. – Man ska passa på att tanka morgonljuset, då blir det lättare, säger Arne Lowden.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.