Bombhot mot polishus gav fängelse

Nyheter Ett år respektive ett år och fyra månaders fängelse blev domen för de två personer som natten till den 25 februari hotade att spränga polishuset i Kristianstad.
Publicerad 29 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Två män hotade i februari att spränga polishuset. Foto: Arne Forsell/bildbyrån
Två män hotade i februari att spränga polishuset. Foto: Arne Forsell/bildbyrån

Ett år respektive ett år och fyra månaders fängelse blev domen för de två personer som natten till den 25 februari hotade att spränga polishuset i Kristianstad. Både 22-åringen och 23-åringen stod åtalade för sabotage och hot mot tjänsteman efter händelsen på polishuset i Kristianstad. En av dem har erkänt att de har begått brottet, medan den andra förnekade brott. Det ska dock enligt domen vara klarlagt att de båda uppehöll sig i polishusets entréplan under natten till den 25 januari. I fem timmar belägrade männen polishusets entré. Det blev ett stort pådrag med polisens piketstyrka som skickades till platsen. De två männen hade med sig en sprängmedelsbehållare som med hjälp av sladdar var kopplade till detonatorer hållna i gärningsmännens händer. De uppträdde mycket hotfullt, men ställde till en början inte några direkta krav. Bland annat ska de ha uttalat orden "sätt dig ner i soffan annars spränger jag hela skiten i luften". Polisen fick direkt förbereda evakuering av ett 30-tal häktade personer och fick flytta på ett flertal frihetsberövade som befann sig i entrén. Inre befäl utrymde sitt tjänsterum och polisens ordinära verksamhet blev drabbad under hela natten. De polismän som befann sig i entrén kände sig hotade till livet. Efter en stund gav 22-åringen och 23-åringen order om att vilja ha antingen en helikopter eller en snabb bil lätt tillgänglig. Förhandlare skickades till platsen. för dem berättade 23-åringen att han var missnöjd med både polisen och med de psykologer han tidigare haft kontakt med. Han förklarade att byggnaden skulle sprängas ifall polisen stormade in. Till slut lyckades dock polisen få de två männen att ge upp. Endast iförda kalsonger lämnade de polishuset. I entrén fanns kvar bombattrapper och en i stort sett urdrucken butelj med vodka. Ingen av de två männen har under huvudförhandlingarna kunnat ge några mer exakta uppgifter om varför de valde att belägra polishuset. Det har konstaterats att de har druckit sprit och varit berusade. En av dem minns att de har byggt ihop kartonger och tejpat på varandras kroppar för att skämta med en vän. Därefter säger de sig endast minnas att de har lämnat polishuset och har sett en svart polisbuss samt polismän med automatvapen. Att det skulle vara någon fyllegrej ställer sig dock åklagaren kritiskt till. De båda männen har enligt domen haft en trasslig bakgrund med otrygg uppväxt och anpassningssvårigheter. De förekommer också sedan tidigare i brottsregistret, dömda bland annat för rån, misshandel och olaga hot. Någon allvarlig psykisk störning ska de dock inte lida av enligt domen. Nu döms de till fängelse och ska dessutom betala 10 000 kronor i skadestånd till var och en av de polismän som drabbades av händelsen.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.