17 järnvägsprojekt och elva vägprojekt

Nyheter Här ingår tre etapper av utbyggnaden av E22: Hurva-Rolsberga, Hörby N-Linderöd och Linderöd-Vä, för sammanlagt cirka 1,4 miljarder kronor.
Publicerad 30 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

Här ingår tre etapper av utbyggnaden av E22: Hurva-Rolsberga, Hörby N-Linderöd och Linderöd-Vä, för sammanlagt cirka 1,4 miljarder kronor. På samma väg byggs en ny trafikplats vid Ideon samtidigt som Lund Södra byggs om. E6 som motorväg Vellinge-Trelleborg har full finansiering, och på E6 sker även utbyggnad av trafikplatserna vid Lomma Södra och Spillepengen. E65 ska byggas ut till fyra körfält mellan Svedala och Börringe, med en trafikplats vid Sturupsavfarten. E4 får en ny infart till Helsingborgs hamn. I järnvägssatsningarna ingår slutförandet av Hallandsåstunneln –inkluderande dubbelspår Förslöv-Ängelholm – och Citytunneln i Malmö, där anpassning av bangården samtidigt sker. Ett av de största projekten, för drygt tre miljarder, är de nya spåren på Södra stambanan mellan Arlöv och Flackarp. I Helsingborg satsas 2,3 miljarder på Södertunneln och 568 miljoner på dubbelspår Maria-Ängelholm. På banan Fosieby-Trelleborg sker anpassning till 160 km/tim och mötesstation byggs, något som underlättar godstrafik och möjliggör pågatågstrafik. Inklusive funktionsanpassningen av godsbangården i Trelleborg satsas här närmare 500 miljoner. Pågatåg Nordost tilldelas 439 miljoner för baninvesteringar, men där ingår även pengar till Simrishamnsbanan. Omkring 100 miljoner satsas på sträckan Åstorp-Teckomatorp, med hastighetsanpassning och mötesstation, vilket utvecklar godsstråket genom Skåne och gör det möjligt att köra pågatåg.

Lars Johansson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.