Stora problem med rökning och alkohol

Broby I höstas fick alla elever i grundskolans årskurser 6 och 9 under lektionstid svara på en enkät om hur de upplever sin hälsa.
Publicerad 30 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX

I höstas fick alla elever i grundskolans årskurser 6 och 9 under lektionstid svara på en enkät om hur de upplever sin hälsa. Resultatet är nedslående - framförallt när det gäller alkoholkonsumtion och rökning/snusning bland göingeungdomarna. Särskilt på Snapphane-skolan använder betydligt fler nior än riksgenomsnittet cigaretter eller snus. Alkoholbruket är stort både där och på Göingeskolan. Det positiva är att det på Snapphaneskolan är ytterst få som lider av koncentrationssvårigheter, nedstämdhet eller bristande välbefinnande i stort. –Vi har små klasser på skolan och då blir det också mycket lugnare, kommenterar skolans chef Annika Eriksson. På Göingeskolan är samtliga problem större. I nian har iögonfallande många uppgett att de lider av såväl nedstämdhet som bristande välbefinnande och problem som de upplever påverkar deras liv i sort. Tobaksbruket är relativt stort liksom alkoholbruket. Mobbning förekommer i aningen större utsträckning än i Sverige som helhet. Problemen tycks grundläggas redan i de lägre åldrarna. Bland sjätteklassarna på bägge skolorna upplever en hel del koncentrationsvårigheter och nedstämdhet. Enhetschefen på Göingeskolan, Sven-Erik Nilsson, har ännu inte hunnit titta på resultatet men tycker sig inte spontant känna igen den bild som ges av elevernas svar i enkäten. Skolan arbetar sedan många år med att informera eleverna om de negativa effekterna av alkohol, narkotika och tobak, och har även en drogpolicy. –Men om det nu är på det sättet att det inte hjälpt så får vi naturligtvis försöka arbeta på ett annat sätt, säger han. Annika Eriksson säger sig däremot vara mycket väl medveten om problemen med rökning. Om en elev ertappas med att röka kontaktas föräldrarna - men i flera fall accepterar dessa beteendet. –Inför hösten kommer vi att dra igång något som kallas "Smart", som skolsköterskan i Hästveda startat. Alla elever som börjar högstadiet kommer att uppmanas att skriva ett kontrakt och förbinda sig till att inte börja röka eller snusa. Håller de det får de rabatter på caféer och butiker, säger Annika Eriksson.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.