Ett attraktivare hörn med pågatågen

Hässleholm Det förutspår riksdagsman Michael Anefur (KD) när han och alliansens övriga riksdagsmän i Skåne besökte Hässleholm på onsdagen.
Hässleholm • Publicerad 31 mars 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Rikdsdagsledamöterna (fv) Michael Anefur (KD)
Rikdsdagsledamöterna (fv) Michael Anefur (KD)

Det förutspår riksdagsman Michael Anefur (KD) när han och alliansens övriga riksdagsmän i Skåne besökte Hässleholm på onsdagen. Symboliskt nog hölls presskonferensen på resecentrum som blir ett viktigt nav i tågsatsningen. I framtiden förhoppningsvis med fungerande rulltrappor. – Rulltrapporna på resecentrum verkar vara Hässleholms enda kommunikationsproblem, konstaterade Christer Nylander (FP) från Kristianstad ironiskt, van att byta tåg i Hässleholm som han är. Riksdagsmännen betonade att regeringens infrastrukturplan inte är någon önskelista, utan en mycket påtaglig satsning. – Allt som finns med är finansierat och ska genomföras om alliansen får sitta kvar efter valet, förklarade Christer Nylander.

För nordöstra Skånes del är satsningen pågatåg nordost det största projektet. Enligt planerna ska tågen stanna i Sösdala till våren nästa år. Därefter följer de andra orterna fram till 2014 då Tjörnarp som sista ort får tågstopp. Satsningen innebär att områdets attraktion som bostadsalternativ ökar i och med bättre pendelmöjligheterna till Malmö-Lund. – Nordöstra Skåne kan konkurrera med livskvalitet, konstaterar Michael Anefur (KD). Gunnel Wallin (C) påpekar hur viktigt det är att Markaryd kommer med i satsningen. – Inpendlingen till Markaryd från Skåne är stor, där finns stort behov av arbetskraft, säger hon. Alla är dock inte lika begeistrade över satsningen. I Emmaljunga är man rädd att hamna på undantag, eftersom inga tåg ska stanna där. Dessutom kommer av allt att döma busstrafiken att minska. Något som Skånetrafiken också bekräftat. Det finns inte pengar till att både köra bussar och tåg, vilket betyder att busstrafiken till orter som Bjärnum, Vittsjö, Sösdala, Hästveda och Ballingslöv reduceras kraftigt eller försvinner helt när tågen stannar. Till tåglösa orter som exempelvis Emmaljunga kommer busstrafik att finnas kvar. Men det blir färre turer. Skånetrafiken kan idag inte uttala sig om hur trafiken kommer att se ut. – Nej, det finns en rad akuta problem som rör tågtrafiken som först måste lösas, förklarar Mats Alméen som är utvecklingsstrateg på Skånetrafiken. Riksdagsmännen tycker Emmaljungabornas farhågor är överdrivna. – Det kommer fortfarande att behövas bussar, men kanske får man köra bussar som tar färre passagerare, resonerar Margareta Pålsson (M). Christer Nylander (FP) från Kristianstad tror även han att det krävs bra busstrafik, även i Emmaljunga. – Mer resande skapar efterfrågan på ännu mer resande, konstatera han.

Carl-Johan BaulerSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.