På spaning efter våren

Hässleholm I ena handen har han stativet med tubkikaren.
Hässleholm • Publicerad 31 mars 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Arne Gustavsson letar efter vårtecken både på land
Arne Gustavsson letar efter vårtecken både på land

I ena handen har han stativet med tubkikaren. Andra handen använder han till att parera och gestikulera med medan han bjuder in i den djur- och naturvärld våren i Hässleholm erbjuder. – Vi spar det bästa till sist, säger han med ett stort leende och börjar promenera på det som egentligen är slutet av stigen. Om våren är tidig eller sen har Arne Gustavsson lite svårt att avgöra, han är nyss hemkommen från Tanzania. Han är brunbränd och har fortfarande tankarna i Afrika bland lejon och savanner. Fåglarna och växterna i Magle våtmark verkar dock väcka lika stor entusiasm. Han stegar mellan skogspartierna och stannar inte förrän han hittar början till blommning på en al. På ett annat träd hittar han videung. Framför oss öppnar sig ett landskap med stora vattenområden, vassbeklädda partier och stigar. I bakgrunden breder skogen ut sig. Med stora, hastiga kliv tar han sig an vattenmassorna och djurlivet. Helt plötsligt tvärnitar han, lyfter upp pekfingret i luften och får alla att tystna och stå blickstilla. Arne Gustavsson tycker sig höra ett vårtecken. - Det är bofinken som kvittrar, ett mycket säkert tecken på att våren närmar sig, berättar han. Fåglarna sjunger och paddlar fram i vattnet. Några tar sats, flaxar och lyfter. Arne tycker att det bästa med naturen är att man aldrig vet vad som kommer hända, det är överraskningar hela tiden. Han riktar kikaren mot ett av vattenpartierna framför oss. Fem träpålar sticker upp ur vattnet. På varsin träbit huserar två stolta storskarvar. På stabila fötter håller de utkik med huvudet högt. Snart upptäcker Arne en rad andra vårfåglar. Tofsvipa, grågås, skrattmås och salskrake, däribland också den mycket ovanliga snatteranden. Den örnliknande gladan svävar på kraftiga luftströmmar ovan. - På nittiotalet var gladan ett vårtecken. Numer är vintrarna så milda att man kan se rovfågeln året runt. Tidigare i morse kunde Arne se rödhake och gransångare i träden och sävsparv i vassen. Fåglar som, enligt Arne Gustavsson, är väldigt typiska vårtecken. Återigen stannar han upp och pekar rakt fram. -Titta, där kommer ett gäng människor, det är också ett tecken på att säsongen snart sätter igång.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.