Sandviken Big Band – In the name of freedom

Kultur och Nöje Sandviken Big Band har i fyra decennier varit en fantastisk plantskola.
Publicerad 31 mars 2010 • Uppdaterad 30 november 2021

Sandviken Big Band har i fyra decennier varit en fantastisk plantskola. Många välkända musikanter har tagit sina första stapplande steg just där. Att bjuda in solister och arrangörer från när och fjärran har varit en av SBB:s grundprinciper för att kunna utvecklas och Åke Björänge, som numera leder orkestern, håller fast vid traditionen. På ”In The Name Of Freedom” heter gästerna Håkan Lewin och Johannes Landgren, altsaxofonist respektive organist. Lewin är sedan länge ett aktat namn i jazzkretsar och gör naturligtvis ingen besviken som solist i tolv av albumets 13 nummer, alla förknippade med Duke Ellington. Bandet har låtit bättre och SBB:s egna solister får inte komma särskilt ofta till tals. Men Niklas Bjarnehälls piano i ”Lotus Blossom” smakar fint. Allra bäst låter det i Jonny Johanssons arrangemang på ”Satin Doll” och Anders Niskas funderingar kring ”I Ain’t Got Nothing But The Blues”.

Maria ZandihnSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.