Visar bilder från östfronten

Jan-Erik Holst, konstnär från Everöd, har tyskt påbrå. Hans mamma kommer från Tyskland och hans morbror slogs för de tyska styrkorna på östfronten i Ryssland under andra världskriget. Under sina år i armén hade morbrodern ofta kameran med sig och tog åtskilliga bilder, som skildrar vardagen för de tyska soldaterna. Bilderna överlämnades till släkten efter kriget och så småningom hamnade de hemma hos Jan-Erik Holst i Everöd. Av dessa små, svartvita bilder har han skapat schabloner, och sprutmålat några av motiven på väggarna i Ställverket på Yllan. ”Vorwärts” (framåt) står det på dörren till ett av rummen i lokalen, och innanför dörrarna döljer sig de avskalade bilderna från östfronten. Uppställda soldater skymtar förbi, liksom raserade hus och ett hästspann över tundran. Ett störtat Stukaplan skymtar bakom en bänk med ett övergivet dragspel… – Det fanns inget val för soldaterna. Det var bara att gå framåt, framåt – vorwärts! Ända till de föll pladask, säger Jan-Erik Holst om installationen. Han blir närmast lyrisk när han ser sig om i det gamla ställverket. Trots att lokalen är rejält sliten, smutsig och ger ett allmänt ruffligt intryck är den ändå full av liv. – Det är den ultimata lokalen att ställa ut i för en konstnär. Den är konst i sig. Att ställa ut här är ett samarbete mellan inredningen och en själv, säger Jan-Erik Holst. Det är inte bara förstoringar av gamla fotografier från kriget som visas i Ställverket och Yllans matsal de närmaste veckorna. Jan-Erik Holst ställer även ut akvareller, teckningar och oljemålningar. – Det här är min första installation. Det är ett helt nytt verktyg för mig. Det var när jag såg Pia Carlströms utställning i Ställverket för 3-4 år sedan som jag började fundera i de här banorna, och hur jag skulle kunna realisera mina idéer, säger Jan-Erik Holst. – Många tror kanske att jag bara sysslar med akvareller. Men jag har även jobbat mycket med olja, och det får jag chansen att visa här.

Dagens fråga

Brukar du få julklapp av din arbetsgivare?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×