Duo gör parodi på trolleri

Kultur och Nöje I förra veckan var The Monkey Opera i Spanien på en magifestival.
Publicerad 2 juli 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Jörgen Thorsson och Malin Nilsson showar som The Monkey Opera på Skillinge teater i juli. Foto: Kari Hendler
Jörgen Thorsson och Malin Nilsson showar som The Monkey Opera på Skillinge teater i juli. Foto: Kari Hendler

I förra veckan var The Monkey Opera i Spanien på en magifestival. De spelade utomhus i 38 graders värme.– På hittepåspanska, säger Jörgen Thorsson, för dagen en aning hes sedan han prövat att sjung opera i värmen. The Monkey Opera är ett namn inspirerat av Malins intresse för sin konstarts historia. En vaudevilleartist på 1700-talet hade The Monkey Duo, två apor. En gick på lina, den andra spelade tamburin och höll ett ljus. Konster, ljussättning och musik i ett. – Vi gör också allting själva, säger Malin Nilsson. Och operan, det kommer sig av att mannen också hade ett gäng katter som sjöng opera. Musik, teater och trolleri är vad The Monkey Opera bjuder på. En teaterkomedi som bygger på magin och en parodi, förklarar duon. – Det finns mycket att parodiera inom trolleribranschen, säger Malin. Det är en mycket konservativ konstform. När duon formats döpte Malin och Jörgen direkt om sig till The Swedish Monkey Opera och intog Magic Castle i Los Angeles.– Det var trevligt att spionera i den världen. Något helt annat än teaterbranschen, säger Jörgen Thorsson. Att magiker får komma till scenen med egna helt färdiga föreställningar är sällsynt. Producenterna där brukar handplocka artister och sätta ihop en show. Malin Nilsson har varit där förr och fick förtroendet att göra något eget. – De släppte största scenen till oss och sade; Gör en show. Den showen, plus en andra ny akt, får publiken se på Skillinge teater i sommar. – Man kan säga att vi gör helt om; en 180-graderssväng mot vad folk är vana att se med oss, säger Malin, som tycker det är svårt att beskriva vad Monkey Opera egentligen gör, men säger att det i alla fall är en ny show på riktigt. Inget hopplock av gamla bitar. – Varieté och trolleri är svårt att återuppfinna. Man kan säga att vi gör en parodi på en Vegas-show, säger Malin. – Ja, och vi gör det in absurdum, säger Jörgen Thorsson. Allt vi gör är tillskruvat. Vi tar magikonceptet in i nya millenniet. Vi lägger också kommentarer till dagens samhälle. Gör man inte det tycker jag inte man ska ta upp scenkonstutrymmet. Man har ett ansvar att vara up-to-date.Politiskt? Ja, lite åt det hållet, nickar Jörgen Thorsson. Showen fick goda recensioner i USA, där den sågs som en banbrytande magishow. – Det var bara att sparka in dörren, säger Malin Nilsson. Publiken har en bild av magikern som vit medelålders man. Det är kul att komma med något helt annat, att bryta reglerna och blanda in teater. Med premiär 7 juli spelar The Monkey Opera på den lilla scenen på Skillinge teater. Förra året höll Malin Nilsson med följe till på stora scenen och hade två ton rekvisita.– I år har vi 70 kilo och spelar nära publiken. Både Malin och Jörgen fortsätter med soloprojekt vid sidan av The Monkey Opera. – I höst blir det Tyskland. Jag ska till Leipzig och göra en varietéshow hela hösten. Runt hörnet väntar The Magic Castle igen, berättar Malin Nilsson. Jörgen Thorsson dyker upp i en show på Malmö sommarscen, Pildammsteatern, redan på lördagen med bland andra Fritte Fritzson. Man kommer att få se honom i SVT också framöver, i komedin Anneli med Sissela Benn.

Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.