Satsar 75 miljoner på verk

Broby Detta blir troligen Östra Göinge kommuns allra största investering genom tiderna på runt 75 miljoner kronor.
Publicerad 3 juli 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
visar upp ett vattenprov i nya reningsverket i Boalt. Så här rent och snyggt är det i de moderna verken. Dessa blir till miljöresurser i samhället. Foto: Bertil Nilsson
visar upp ett vattenprov i nya reningsverket i Boalt. Så här rent och snyggt är det i de moderna verken. Dessa blir till miljöresurser i samhället. Foto: Bertil Nilsson

Detta blir troligen Östra Göinge kommuns allra största investering genom tiderna på runt 75 miljoner kronor. Avloppsvattnet från Glimåkra, Broby, Hjärsås, Knislinge och Hanaskog kommer att renas i det nya verket, som kommunpolitikerna har tagit beslut om. Det ska byggas så stort, att det framöver även ska kunna ta emot avloppsvatten från Sibbhult.- Vi har en lång process framför oss, säger kommunens va-chef Bjarne Segersteén. Vilken teknik?- Alla har nytta av ett nytt reningsverk, men ingen vill ha ett sådant som granne. Så har det varit länge, men de nya verken är långt borta från stinkande bassänger. Nu handlar det i stället om anläggningar som det inte luktar mycket kring. Snarare om intressanta processtationer...

Under 2010 pågår planering och samråd, under 2011 kommer en fas med tillstånd, för 2012 kan det handla om upphandling, under 2013 om byggande och 2014, i bästa fall, om drift. Verket kan antinges byggas vid det gamla reningsverket i Knislinge i dag eller strax söder därom, där kommunen också har mark. Tester avgör teknik. Det finns planer på att utvinna biogas, men inte för fordonsdrift. I det avloppsvatten som kommer till reningsverket finns oanvända resurser. Organiskt material som kan bli till biogas samt växtnäring, typ fosfor och kväve, till åkrar vilka bidrar till livsmedel; i ett kretslopp. Fosforn belastar Helge å och kvävet belastar havet. Som byggare av reningsverk får man dock tillgodoräkna sig naturlig rening. Ska då kvävet renas i Helge å eller i verket? För fosforn är det tuffare. Här måste renings ske i verket. Eftersom Knislinge ligger mitt i ett stort jordbruksområde, är flera bönder redan mycket intresserade av restprodukterna. Kvävet kan direkt ut på åkrarna. Och slammet kan behandlas. Även Osby-slam?

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.