Annons

Att hösta kräver en nyslipad lie

Hässleholm Att hösta, slå gräs med lie, hör inte till vanligheterna numera.
Hässleholm • Publicerad 5 juli 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Inger Winkvist
Inger Winkvist

Att hösta, slå gräs med lie, hör inte till vanligheterna numera. Men det skonar floran och går faktiskt ibland snabbare än med grästrimmer. Men det gäller att ha den rätta knycken – och en vass lie. Sivar Strand vet hur man gör. Han reser till och med runt och ger kurser för dem som vill lära sig slå gräs med lie, samt att slipa dem, för det är viktigt. Oftast är genomsnittsåldern över 60 år, men det finns fortfarande intresse för att hösta.

Tidemanstorp som ligger några kilometer utanför Vittsjö är ett gammalt torp byggt 1819. Där bodde familjer i tre generationer. Den sista där kvarlevande var Sven Persson, som blev 91 år. Sedan han dog har torpet i stort sett stått orört. Torpet ägs av Hässleholms kommun men sköts av Wittsjö hembygdsförening. Under höstagillet bjöds också på risgrynsgröt med kanel och saftsås. Trots värmen var det stor åtgång på gröten. På söndagen hölls friluftsgudstjänst vid Tidemanstorp med prästen Carl Adolfsson.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons