”Alltid gillat att köra bil”

Personligt Man skulle kunna tro att Kenth Berg har varit taxichaufför hela livet.
Personligt • Publicerad 6 juli 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Kenth Berg är glad för all kundkontakt han får som taxi- och busschaufför och tycker jobbet är mycket lättare än att tillverka barnvagnar i Emmaljunga. Foto: Tina Liliengren
Kenth Berg är glad för all kundkontakt han får som taxi- och busschaufför och tycker jobbet är mycket lättare än att tillverka barnvagnar i Emmaljunga. Foto: Tina Liliengren

Man skulle kunna tro att Kenth Berg har varit taxichaufför hela livet. Föräldrarna, Svea och Stig Berg i Svenshult, blev nämligen taxiägare samma år som de blev föräldrar och han växte upp jämsides med firman. Men icke.

Kenth Berg blev i stället springpojke på Lindgrens Bokhandel i Laholm och utbildade sig till affärsbiträde. Som sådan jobbade han på Jackson Center i Markaryd och fick efter lumpen småningom tjänst som allroundman vid Emmaljunga Barnvagnsfabrik. Där punktsvetsade, nitade och monterade han under många år.

Under tiden drev föräldrarna Svenshults Taxi, där han hoppade in och hjälpte till vid behov.– Jag har ju alltid gillat att köra bil, säger Kenth Berg. Pappa hade lastbil också och på helgerna brukade jag köra mjölken från bönderna till mejeriet i Vallberga.

År 1989 var arbetet på barnvagnsfabriken slut och han började jobba hemma för att känna på hur det var att köra på heltid. Den 1 juli året därpå avreglerades taximarknaden och samma datum köpte han firman av sina föräldrar och bytte dess namn till Taxi-Kenth. Då var han fyrtio år gammal.

Sedan dess har det dock varit köra för hela slanten. År 1998 utökades verksamheten med busstrafik. Kenth Berg, hans hustru Inger och en av de anställda chaufförerna gick i Ljungby för att lära sig köra. Hustrun och den anställde fixade sina busskort på andra försöket medan Kenth Berg missade även det tredje.– Då blev jag sur och höll uppe ett par år. Men till slut anmälde Inger mig igen, och då klarade jag proven. Då var där en som var glad! säger han med ett brett leende.

Med två stora bussar sköter Taxi-Kenth skolskjutsar i Hässleholms kommun. Han har också en rampbil och en lite mindre bil som tar hand om sjukresorna för Länstrafiken Kronoberg såväl som en hel del riksfärdtjänst.– Riksfärdtjänsten sitter i Eskilstuna och ger mig en körorder fyra dagar innan. Jag behöver bara ringa och bekräfta. Sedan ger jag turen till en passande bil. Det är enda planeringen jag behöver göra så det är ganska enkelt, menar Kenth Berg.– Skolskjutsarna är ju redan planerade och för sjukresorna har jag en fax i garaget som mina chaufförer kollar av. Jag kan resa bort och då sköter mina chaufförer körningarna helt själva. Visst kör vi vanlig taxi, till exempel i Laholm vid midsommar, men annars är det mycket beställningstrafik. Jag pusslar ihop alla körningarna, berättar han.

Vid toppar hjälper bussbolagen i Laholm, Markaryd och Båstad varann och ser till att kunderna får De bästa körningarna är enligt Kenth Berg när han får känna sig behövd. När han stannar till under sällskapsresor, pensionärsturer eller endagarsturer till Heiligenhafen i Tyskland och kan visa deltagarna vägen mot mat och fika. När han kan hjälpa dem som åker färdtjänst och bära deras lunchbrickor på rastställena eller berätta var toaletterna är.– Det är den servicen jag gillar mest, säger han bestämt.Och lika bestämd är han när han svarar på frågan om hur länge han ska ha sin firma:– Anbuden får styra när jag släpper taget, men minst fem år till.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.