Bygglov upphävs

Hässleholm Arvo och Catharina Toni överklagade bygglovet och hävdade att deras sjöutsikt helt skulle försvinna när det långsmala grannhuset läggs med ena kortsidan mot gatan och den andra två meter från tomtgränsen.
Hässleholm • Publicerad 8 juli 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Förvaltningsrätten
Förvaltningsrätten

Arvo och Catharina Toni överklagade bygglovet och hävdade att deras sjöutsikt helt skulle försvinna när det långsmala grannhuset läggs med ena kortsidan mot gatan och den andra två meter från tomtgränsen. De hänvisade till detaljplanen som säger att bostadshusen ska placers minst fyra meter från tomtgräns och längs med förgårdsmark mot gata.Kommunen hävdade att avståndet till tomtgränsen innebar en mindre avvikelse och att "längs med" skulle tolkas som att någon sida, inte nödvändigtvis långsidan, skulle läggas mot gatan.

Förvaltningsrätten ger paret Toni rätt när det gäller avståndet från tomtgränsen, men inte att huset måste ligga med långsidan mot gatan.–Avvikelsen medför olägenheter i form av skymd sikt för makarna Toni, skriver förvaltningsrätten. Avvikelsen kan visserligen i absoluta tal och mått anses godtagbar men med hänsyn till den prejudicerande verkan den kan få för övriga fastigheter i området och den påverkan som den har på makarna Tonis fastighet anser förvaltningsrätten inte att avvikelsen är att betrakta som mindre.Det hjälper inte mycket att huset flyttats till fem och en halv meter från paret Tonis fastighet.

Förvaltningsrätten konstaterar att det finns betydande möjligheter för grannen att tillvarata sin byggrätt på ett sätt som överensstämmer med detaljplanen.Domstolen anser dock inte att detaljplanen kan tolkas så att byggnader endast får läggas med långsidan mot gatan, särskilt inte eftersom flera andra fastigheter har fått bygglov för annan placering.Både byggnadsnämndens och länsstyrelsens tidigare beslut upphävs.

Frågan är nu vad som händer med bygget som påbörjats men stått stilla sedan förvaltningsrätten beslöt om inhibition i slutet på maj.Byggnadsnämndens ordförande Arne Elowsson beklagar utgången.–Det är en tråkig historia, trist att det krånglade till sig så, säger han.Han påpekar att en fastighetsägare som påbörjar ett bygge innan klagorättstiden gått ut gör det på egen risk.Han menar dock fortfarande att avvikelsen borde bedömas som mindre.–Utsikten hade skymts lika mycket om huset placerats på annat sätt och en förrådsbyggnad lagts en meter från tomtgränsen, vilket detaljplanen tillåter, förklarar han.

Han kan inte nu svara på om kommunen ska överklaga domen till kammarrätten. Även fastighetsägarna kan givetvis överklaga. Arvo Toni är nöjd och menar att det innebär en stor förbättring om huset flyttas två meter i sidled från gränsen mot kommunens mark. Norra Skåne har förgäves sökt grannen för en kommentar.Om ingen överklagar kommer ärendet att tas upp vid nästa sammanträde i byggnadsnämnden, den 17 augusti.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.