Finansiering av dämme klar

Hässleholm Det säger kommunens vattenrättssexpert Kurt Hagenrud som också varit involverad i det dämme som byggdes i Finjasjöns utlopp för något år sedan.
Hässleholm • Publicerad 8 juli 2010 • Uppdaterad 25 november 2021

Det säger kommunens vattenrättssexpert Kurt Hagenrud som också varit involverad i det dämme som byggdes i Finjasjöns utlopp för något år sedan.– Vittsjön har exakt samma problem som Finjasjön. Vattnet försvinner sommartid, konstaterar Kurt Hagenrud. Dämmet bekostas till största delen med så kallade Leader-pengar inom ramen för landsbygdsutveckling. Den totala kostnaden beräknas till drygt 1,2 miljoner kronor och Leader bidrar med 1,15 miljoner.– Dämmet kommer att placeras vid Gundrastorps kvarn och kan göras så att det inte syns. Det gamla läckande dämmet kommer dock att vara kvar. Det är Vittsjöns nya fiskevårdsområde som står bakom det hela för att få ordning på vattennivån i sjön. Det har hållits flera möten där man diskuterat vad som bör göras och nu har man alltså kommit så långt som till ett kommande samrådsmöte och att finansieringen är klar.

Vid Vittsjö kvarn kommer dämmet att kompletteras. Att höja vattenkvaliteten i Vittsjön kommer att vara till nytta för hela områdets sjösystem med bland annat Skeingesjön och Vieån. Leaderprojektet som funnits inom EU sedan 1991 skall göra det möjligt för invånare och företag på landsbygden att arbeta med lokal landsbygdsutveckling tillsammans med den offentliga sektorn i samhället.

Vittsjön är ett av Sveriges mest kända karpfiskevatten. Karpfiske är en växande sportfiskegren bland ungdomar och den lokala fiskeklubben har arrangerat SM i karpfiske i Vittsjön.Vattenexperten Kurt Hagenrud är nu huvudkonsult.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.