Historiskt fältslag med biverkningar

Krönikor Under alla mina år i Polen har jag inte upplevt ett sådant ståhej kring ett jubileum.
Publicerad 9 juli 2010 • Uppdaterad 24 november 2021

Under alla mina år i Polen har jag inte upplevt ett sådant ståhej kring ett jubileum. Den 15 juli är det exakt 600 år sedan polacker, litauer och ryssar (plus legosoldater från flera länder) besegrade Tyska Ordens riddarhär. Slaget vid Grunwald var en av medeltidens största bataljer och med historiska biverkningar ända in i vår tid. Fältslaget 1410 satte punkt för Tyska Ordens maktställning. Polen blev en europeisk stormakt med ett jättelikt territorium från Östersjön till Svarta havet. Det vimlar i Polen av gator och torg med namnet Grunwald, varje skolbarn får lära sig det magiska årtalet 1410, Grunwald i nordöstra Polen är platsen där väst besegrades. Om en polack endast känner till två historiska händelseorter är det slaget vid Grunwald och massakern i Katyn. Svenskar som inte vill stöta sig med polacker måste ovillkorligen känna till dessa två historiska händelser och platser som betytt så mycket för Polens historia och självbild. Grunwald är en synonym för en stor triumf. Jubileumsfestligheterna har redan inletts och pågår i tolv olika orter i hela åtta län. Höjdpunkten blir den stora iscensättningen vid riddarborgen i Malbork av slaget vid Grunwald då flera tusen historiskt klädda krigare drabbar samman. De polsk-litauiska styrkorna leddes av Wladyslaw Jagiello. Korsriddarnas anförare var Ulrich von Jungringen som stupade just den 15 juli på slagfältet i Tannenberg, det tyska namnet på Grunwald. Den store bataljmålaren Jan Matejko – en polsk Gustaf Cederström, han med Karls XII:s likfärd – har i en av sina megatavlor fångat scenen när Tyska ordens ledare von Jungingen dödas av Mszczuj från Skrzynno. Slaget skildras skickligt av 1905 års Nobelpristagare Henryk Sienkiewicz i Korsriddarna. Romanen blev för 50 år sedan en långfilm av Aleksander Ford som fortfarande är sevärd. För tyskarna var Grunwald en alltför bitter kalk att svälja. I tyskarnas Ostpolitik fanns alltid en påminnelse om det nesliga nederlaget. I början av första världskriget, i augusti 1914, just i Grunwald, besegrade tyska trupper fienden i öst i ett av krigshistoriens största inringningsslag. Hela hundratusen ryssar stupade under den fem dagar långa striden. Den tyske härföraren Paul von Hindenburg blev genast en legend. Den vanärade ryske befälhavaren Samsonov sköt sig själv redan på slagfältet. På slagfältet i de mazuriska sjöarna reste tyskarna 1927 ett jättelikt nationalmonument, Reichsehrenmal Tannenberg. Efter andra världskriget sprängdes det av polackerna och teglet återanvändes i uppbyggnadsarbetet av Warszawa. Minnet av maktkampen mellan väst och öst i Grunwald 1410 är för polackerna huggen i sten. Som Narva för Sverige. Verdun för Frankrike. Eller Stalingrad för Ryssland. – Vet du varför vi alla kan årtalet för slaget vid Grunwald? frågade en polsk vän. – Ja, eftersom ni i motsats till oss svenskar är så historiskt medvetna, svarade jag uppriktigt. – Inte alls. 1410 är de perfekta proportionerna för hembränt: 1 kilo socker, 4 liter vatten, 10 hekto jäst. Ett, fyra, tio: 1410. Det kan alla. @Byli.8.init:Kjell Albin Abrahamson

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.