Lägger Turbonegro på is

Kultur och Nöje Det kultförklarade norska punkbandet Turbonegro har märkt populärkulturen med brännjärn.
Publicerad 9 juli 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Hans-Erik Dyvik Husby har lämnat Turbonegro och satsar på en ny karriär. Här är han fotograferad under inspelningen av filmen "Cornelis". Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Hans-Erik Dyvik Husby har lämnat Turbonegro och satsar på en ny karriär. Här är han fotograferad under inspelningen av filmen "Cornelis". Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Det kultförklarade norska punkbandet Turbonegro har märkt populärkulturen med brännjärn. Sommaren 2009 spelade de på flera stora festivaler, men sedan dess har det varit tyst. Bandets frontfigur, sångaren Hank von Helvete, har i stället synts i musikalen "Jesus Christ Superstar". I höst är han aktuell som Cornelis Vreeswijk i den kommande storfilmen om vispoetens liv. Vintern 2009 genomgick sångaren behandling för sitt drogberoende och efter det meddelade han Turbonegros medlemmar att han tänkte lämna bandet.- De förstod, men de blev lite förvånade. Det tog kanske ett tag innan det gick upp för dem vad det innebär. Att det faktiskt är slut.Blir det ett nytt Turbonegro med en ny sångare?- Det vet jag inte, men jag skulle inte ha något emot det. Känner du ilska mot bandet?- Nej, det var jag som inte kunde hantera förväntningarna på mig själv. Jag lägger inte skulden på någon annan. Det är viktigt att förså att jag inte är bitter på någon.Hur ser din relation till de andra i bandet ut?- Vi umgås sällan. Vi var inte ett kompisgäng utan ett rockband, det skulle vara hårt, inte något frökenliv, och det var det ju inte heller. I rollen som Hank von Helvete vande sig Hans-Erik Dyvik Husby vid att göra skandal. I Sverige det blev stora rubriker när han kallade prins Carl Philip "homosexuell" och raljerade över kungabarnens "ätstörningar". Nu tar han tillbaka sina påhopp.- Jag sade och gjorde många saker som jag inte är stolt över i dag. Punk är alltid en provokation, men meningen är att få folk att tänka, inte att göra dem ledsna. När man var full och hög hände det att man riktade provokationen mot helt fel mål.

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.