Festandet i Båstad lockar tiotusentals

Laholm Partyeliten har så smått börjat inta Båstad.
Publicerad 12 juli 2010 • Uppdaterad 14 december 2021

Partyeliten har så smått börjat inta Båstad. Kommun hoppas på mer än 120 000 besökare. Intresset inför årets herrvecka har varit rekordstort med över 80 procent av biljetterna slutsålda i förväg. – Det är en väldig kommers här. Hotell och restauranger har fullt upp, säger Karin Bengtsson, turistchef i Båstad.

På Systembolaget har det varit bråda dagar. – Det är framförallt två varugrupper som går åt under dessa veckor, champagne och rosévin, säger Johan Olsson, butikschef i Båstad. Hur mycket de säljer får tidningen inte veta, siffrorna är konfidentiella. Men tennisveckorna tillhör butikens toppveckor försäljningsmässigt, totalt omsätter butiken 60 miljoner per år. Pepe's Bodega brukar sälja över 30 000 öl och 3 000 flaskor champagne under Båstadveckorna. Detta år ser ut att bli ett nytt rekordår. – Vi gör halva vår årsomsättning på två veckor, säger Fredrik Olofson, delägare och vd för företaget Huset vid Stranden, som driver Pepes Bodega. Bland deras gäster finns alla från grevar till tjänstefolk, berättar han. Förra året förbjöd man sina gäster att spruta champagne, men nu har ett annat fenomen dykt upp, så kallad vaskning. – Visst hälls champagnen gärna utanför glasen, men att någon ber personal hälla ut champagne i vasken har jag inte hört händer här.

Den mest exklusiva flaskan de har är en, Dom Perignon White Gold, som köptes in till förra året. Flaskan är gjuten i vitt guld och prislappen på Pepe's ligger på 165 000 kronor. Exemplaret i Båstad är en av endast tre som finns i hela Skandinavien. – Jag hoppas få den såld i år. Vi har några jetsetgäster som aviserat att de ska komma nästa vecka, så då hoppas jag att den säljs, säger Fredrik Olofson. Om flaskan blir såld är det i så fall den första i Skandinavien.

För att hålla nere spritkonsumtionen, kör kommunen sin kampanj, varannan vatten i år igen. De står i hamnen. Denna säsong har de ändrat strategin lite. – Vi delar ut mindre vatten på dagen och står längre på natten i stället, fram till klockan 03, berättar Hanna Mann, folkhälsosamordnare i Båstad. Förra året lyckades de dela ut 20 000 vattenglas. Om kampanjen verkligen hjälper till att hålla spritkonsumtionen nere har dock ingen kunnat mäta. – Det går inte att mäta, utan man får gå på känsla. Polisens uppfattning var att det gjorde nytta, säger Hanna Mann.

Lina Millberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.