Tyringehus ödelagt vid blixtnedslag

Hässleholm På måndagsförmiddagen betraktade makarna Kurt och Eivor ödeläggelsen på gården.
Hässleholm • Publicerad 12 juli 2010 • Uppdaterad 13 december 2021
Makarna Christianssons hus i Skogsby brann ner till grunden efter blixtnedslaget på söndagskvällen. Foto: Lisa Sundström
Makarna Christianssons hus i Skogsby brann ner till grunden efter blixtnedslaget på söndagskvällen. Foto: Lisa Sundström

På måndagsförmiddagen betraktade makarna Kurt och Eivor ödeläggelsen på gården.I snart nio år har de bott i Skogsby, tre kilometer söder om Tyringe. Kurt byggde om ett kostall till bostad.– Jag gjorde det allra mesta själv.Nu finns ingenting kvar av det omfattande arbetet.

Kurt var ensam hemma med hunden Lisa när åskovädret brakade loss på söndagskvällen. Eivor jobbade.Efter den varma dagen kändes urladdningen välkommen, men kvällen blev snart fylld av dramatik.– Jag såg en kulblixt som följde taket, men från början syntes ingenting, berättar Kurt.Lisa, som är åskrädd, höll sig nära husse och plötsligt började hon skälla och gnälla. Samtidigt kände Kurt brandlukten och plötsligt var köket rökfyllt.– Vilken tur att jag var hemma med Lisa. Annars hade hon inte klarat sig.

Elden tog sig snabbt i sticketaket. Kurts plånbok var det enda som brandmännen kunde rädda.– Jag beskrev var den låg för en rökdykare och han hittade den.Eivor sökte på måndagsmorgonen efter minnesföremål som tillhört hennes föräldrar, men kunde inte hitta dem.Allt var sotigt och sönderbränt.

Sammanbyggt med huset fanns även ett litet fårstall där två får bodde. De kunde ta sig ut, men gick in i stallet igen när de skrämdes av elden. Det ena fåret innebrändes och det andra fick avlivas på plats efter att veterinär tillkallats.Kurt och Eivor får nu bo hos något av sina barn i väntan på att de får en ny bostad.– Vi vill bygga upp vårt hus på samma plats igen. Vi trivs så väldigt bra här ute.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.