Privatspanarna får allt fler uppdrag

Malmö Den skånska kommunen misstänkte att en person i organisationen attesterade fakturor på produkter och tjänster som inte existerade.
Malmö • Publicerad 19 juli 2010 • Uppdaterad 14 december 2021
Niels Sögaard
Niels Sögaard

Den skånska kommunen misstänkte att en person i organisationen attesterade fakturor på produkter och tjänster som inte existerade. Dessutom utan en godkänd upphandling. Kommunen kontaktade för en tid sedan Malmöföretaget Säkert Företag för en utredning av det misstänkta mutbrottet.– Vi utredde och kom långt. Men sen lade kunden locket på. Varför vet vi inte, men vi misstänker att det handlar om att det är valtider. I just den här kommunen kan det bli tal om politiskt maktskifte och man vill väl inte få ut dålig publicitet just nu.Mer än så avslöjar inte Niels Sögaard, vd och tidigare polis, som sitter på många historier som aldrig når offentlighetens ljus.

Det är en av de främsta anledningarna till att de privata brottsutredarna de senaste tio åren fått allt mer att göra. Företag som kommun väljer i dag att betala för en brottsutredning i stället för en polisanmälan. Varför?– Man vill skydda sitt varumärke. Själva sakskadan kan vara underordnad, även om det kan handla om mycket pengar. Att få badwill på sitt varumärke kan i längden handla om mångmiljardbelopp. Se bara på BP, konstaterar Niels Sögaard.Han pekar också på polisens prioritering av brott mot privatpersoner, staten samt organiserad brottslighet.– Nittio procent av näringslivets anmälda brott läggs ner. Går polisen vidare handlar det inte sällan om en utdragen process som kan ta flera år i anspråk – från anmälan tilldom. Vi kan genomföra en utredning på två veckor och det är kunden villig att betala för, menar Niels Sögaard.

Det är helt upp till företaget att göra en polisanmälan. Utredningar signerad Säkert företag överlämnas till polisen, men inte sällan gör företag upp med individer som tvingas lämna sina tjänster efter att brottslig verksamhet uppdagats. Niels Sögaard berättar om chefen som efter erkännandet sparkades och tvingades ta ett lån för att betala tillbaka de pengar han erkänt att han stoppat i egen ficka. Men polisanmäld blev han inte. Och så agerar nittio procent av uppdragsgivarna enligt Niels Sögaard.

Hur känns det att brottslingar, som till och med erkänner ett brott, inte döms och straffas?– Rent ideologiskt kan jag ha en uppfattning. Rent pragmatiskt, affärsmässigt, en annan. I ett bra samhälle skulle vi inte behövas.Niels Sögaard menar att merparten av de personer som kan knytas till oegentligheter är "vanligt, hyggligt folk" som får sitt straff när barn, familj, vänner får veta varför de hals över huvud lämnat sitt jobb, sålt hus och bil. Dessutom får kommunen eller företaget tillbaka åtminstone en del pengar vid uppgörelser.– Det är nog ett tuffare straff än att sitta av tid på Tygelsjöanstalten.

Säkert företag arbetar övervägande med brottsutredningar. Vid starten 1996 var förebyggande insatser tillsammans med utbildning större. Niels Sögaard sticker inte under stol med att en del av imagen är att vara "ett privat polisalternativ". Dock med en väsentlig skillnad, utan polisernas befogenheter. Som att gripa personer eller göra husrannsakan. Att kritisera polisen ser han inte som sin uppgift. Ibland görs arbeten tillsammans, ibland möts de aldrig. – Skillnaden är att vi inte sitter i samma byråkrati. Det ger oss helt andra möjligheter. Både när det gäller arbetstider och snabba beslutsvägar.

Totalt fyra fast anställda, tre tidigare poliser, finns i företaget. Magnus Berggren, som anställdes för ett år sedan och har en bakgrund som diplomerad säkerhetschef med eget företag som brandkonsult, erkänner att han blev överraskad när han introducerades i en helt ny värld där en polisanmälan inte är ett alternativ.– Det är så mycket man inte hade en aning om. Men det är spännande.

Knutna till företaget finns även ett tiotal specialiserade konsulter med en bakgrund som säkerhetsagenter, kriminaltekniker, spanare och polisjurister. Magnus Berggrens främsta uppgift är kundkontakt och säljansvar. Men även han får, som nu i semestertid, klä sig i för uppdraget typiska kläder för miljön, skugga ett "objekt" i en anonym hyrbil eller sätta sig och spana på en plats eller person som är under utredning.

– Det är klart att pulsen går upp ibland när man vet att den man spanar på finns på andra sidan väggen, säger Magnus Berggren.8-10 procent av alla anställda begår brott, enligt Säkert Företag. Finns det en gemensam nämnare?– Mytbilden säger att de är de senast anställda och de lägst ner som är värst. Så är det inte. Det kan mycket väl vara högsta chefen eller någon som jobbat länge och kan verksamheten väl. Det handlar mer om att vissa inte kan skilja på mitt och ditt. Inget annat.

Pernilla Nielsen NegrénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.