Allvarligt lättsinne hos ung debutant

Kultur och Nöje En 21-åring som debuterar med en roman som heter \"Engångsligg\" på landets största förlag.
Publicerad 20 juli 2010 • Uppdaterad 15 december 2021
Josefin Palmgren
Josefin Palmgren

En 21-åring som debuterar med en roman som heter "Engångsligg" på landets största förlag. Handlingen utspelar sig i Stockholms klubb- och reklamvärld. Boken marknadsförs som vass och ärlig, och reklamvärldens branschtidning Resumé luskar efter verklighetens förlagor bakom den raljerande skildringen av reklamare långt innan boken kommit ut. Det har kort sagt varit en del förhandstissel kring Josefin Palmgrens debut.Något som författaren själv försöker ta med ro.- Orsaken till att jag lyckades skriva boken är nog att jag hade den attityden till skrivandet som jag har till allt: Jag gör det som verkar lite kul och som känns lite viktigt och sen får jag se hur det blir, säger hon när vi träffas på Stockholms stadsbibliotek. Josefin Palmgren har nyss, på eget initiativ, blivit fotad i hjärtformade solbrillor bredvid en staty av August Strindberg. På förlagets pressbilder är hon svidad i rosa volangklänning och allvarlig tänkarmin. Hon leker gärna med bilden av författaren, och tycker att många tar så extremt allvarligt på sig själva bara för att de skrivit en bok. Resonemangen landar dock i en helomvändning; det gör de med all rätt, "att skriva är skitjobbigt ". Att vara konsekvent är knappast kännetecknande för Josefin Palmgren.- Ena sekunden är jag jätteallvarlig, andra sekunden kan jag bara skratta åt mig själv. Och den tredje sekunden ifrågasätter jag varför jag måste skratta åt mig själv när jag tar allvarligt på saker, förklarar hon.

Jag påpekar att det låter precis som Klementin, huvudpersonen i "Engångsligg". När Josefin Palmgren började skriva utgick hon också från egna upplevelser.- Men jag är en historieförbättrare med dåligt minne. Dessutom blev det intressantare att låta Klementin gå ett steg längre, säger hon. Klementin festar, facebookar, ångestar, jobbar som oavlönad praktikant på en reklambyrå och avlönad värdinna på eventföretaget Middagsmord. Men framförallt träffar hon folk i vimlet, människor hon dels betraktar med värme, dels fäller skarpsynta domar över. Alla dessa möten blir till metaforiska engångsligg, för trots titeln är detta ingen sextät roman. Bokens chic lit-paketering är också lätt vilseledande.- Det är trevligt om folk som läser chic lit får något kul att läsa men det är absolut inte en bok om en tjej som festar lite i storstan, säger Josefin bestämt.

Vad är det då? En bloggbok föreslår jag. Som efter hand växer till en uppväxtroman. Men också ett tidsdokument, i alla fall över unga innerstadsbor i utesvängen. Josefin tystnar en stund.- "Engångsligg" är en psykologisk studie i att vara ung tjej i en tid där allt bara flyter omkring och ingenting är konstant. En generationsroman som inte klagar på samhället men som skildrar det, fastslår hon sedan utan att ändra sig i nästa mening. 

Linda Grip
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.