Sällsynta musslor inventeras

Hässleholm - Vi ska inventera förekomsten av musslorna i Vie å som ansluter till Vittsjön och i Lillån och Sjömellet som ansluter till Ballingslövsjön.
Hässleholm • Publicerad 20 juli 2010 • Uppdaterad 24 november 2021

- Vi ska inventera förekomsten av musslorna i Vie å som ansluter till Vittsjön och i Lillån och Sjömellet som ansluter till Ballingslövsjön. Det är för att se hur vi på bästa sätt kan skydda dem när vi bygger dämmen, säger Kurt Hagenrud, vattenkonsult.

Problemet med de låga vattennivåerna i Vittsjön och Ballingslövsjön har gett upphov till planer på olika dämmen. Vattenrättsexperten Kurt Hagenrud arbetar med kontakten mellan kommunen, Vattenmiljö Vittsjö, Vattenmiljö Ballingslöv och Fiskevårdsområdena i Vittsjö och Ballingslöv och Ottarpasjöarna i kampen om en höjd vattennivå. Innan de kan börja bygga dämmen måste en miljödom ges av Miljödomstolen i Växjö.

Under arbetet med underlaget för att få domen måste en rad olika steg tas. Ett av dem är att kontrollera förekomsten av den tjockskalliga målarmusslan och flodpärlmusslan. - I värsta fall kan det bli så att vi inte får bygga våra dämmen, men det känns inte troligt, säger Kurt Hagenrud. Han fortsätter att berätta att det gäller att hitta andra vägar och lösningar om det skulle förekomma musslor av fridlyst art på ett sådant sätt att de skulle skadas av ett dämme.

Kommunens ekolog Lars-Erik Williams berättar att problemet i den här situationen också kan vara själva bygget.- I anläggningsförfarandet får man vara försiktig så att det inte hamnar slampartikar i vattnet om det förekommer fridlysta musslor. Han berättar att det också skulle kunna uppstå problem om för mycket vatten däms upp och att det blir en låg vattennivå nedströms som slutligen kan skada musslorna.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.