Peter Alf.

Kräver att Hovdala blir naturreservat

Under 2006 skrev intresseföreningarna Hovdala Vänner och Göingebygdens Biologiska förening till kommunen att området måste omvandlas till naturreservat. Dessutom menade det förra oppositionsrådet Bo-Anders Thornberg att han ville skydda området genom att göra det till ett kommunalt naturreservat. Men sedan har inget hänt.
– Det är ynkligt! Man tappar tron på politikerna på grund av det här, säger Peter Alf, ordförande i Hovdala Vänner.


Hovdala är känt för sin orörda natur. Här finns den utrotningshotade flodpärlmusslan. Här lever också 13 av Sveriges 19 arter av fladdermöss och området har ett rikt fågelliv.
Men intresseföreningen är kritisk till hur kommunen skött området.
– Så fort kommunen tog över området började man försöka exploatera det. Först ville man sälja Dalleröds gården för en billig peng. Sedan var det också tal om att sälja Guldkusten till ett byggbolag som ville göra en camping, säger Peter Alf.


Ett kommunalt naturreservat är det förslag som Hovdalas Vänner länge ansett lämpligast. Då kan exempelvis kommunen själv bestämma att man får driva skogsbruk men inte anlägga bebyggelse. Men ett sådant reservat tycks ligga långt fram i tiden.

Urban Widmark, kommunstyrelsens ordförande, hänvisar till att han är ny på sin post.
– Jag känner inte till hur diskussionen var innan jag tillträdde. Vad som sas om ett naturreservat innan mig vet jag inget om.
Däremot meddelar han att kommunen arbetar med att ta fram ett Hovdalaråd som ska bevaka områdets intressen. Hur rådet ska se ut ska vara klart någon gång i höst. Han tillägger också att de ska titta på alternativet med ett reservat.

Men Peter Alf tvivlar på att kommunen ständigt har Hovdalas bästa för ögonen
– Jag tror att vissa politikerna dröjer med att ta tag i frågan om ett reservat för att de vill ha kvar möjligheten att tjäna pengar på området.

Dagens fråga

Brukar du fika varje dag?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×