@$:Skildring som chockade Sverige

Kultur och Nöje Harry Martinsons barndomsskildring Nässlorna blomma omspänner åren 1904-1917.
Publicerad 21 juli 2010 • Uppdaterad 25 november 2021

Harry Martinsons barndomsskildring Nässlorna blomma omspänner åren 1904-1917.

Nationen chockades när boken kom ut 1935. Var det så här Sverige behandlade sina yngsta och svagaste medborgare? Innehållet i korthet:Till Sibirien (Gylsboda) flyttar bokens huvudperson Martin med sin mor och sina systrar. Martin blir föräldralös, tas omhand av fattigvården och skickas som sockenbarn till Vilnäs (Norra Gillesnäs), Tollene (Alltidhult) och slutligen till det grymma Norda (Södra Nebbeboda). Hans tillvaro kantas av misshandel och förödmjukelser innan han rymmer och placeras på ålderdomshemmet.

Admin
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.